A japán orvosok aggódnak: problémás lehet COVID ellen oltott embertől vért kapni?

Egy március 15-én közzétett előzetes tanulmányban hat japán orvos és kutató változtatásokat javasolt a COVID-19 elleni védőoltásban részesült és a hosszú ideje COVID-vírussal fertőzött emberek véradására vonatkozóan. Nem javasolt oltott emberektől vért kapni?

“Az első és rendkívül fontos kezdeti reakció az, hogy az egészségügyi személyzetben tudatosítsuk, hogy léteznek “kockázatok” – mondta a vezető szerző, Jun Ueda.

A tanulmányt készítő orvosok neves japán kórházakból és egyetemekről érkeztek, köztük a Tokiói Orvosi Egyetem Kórházából, a Tokiói Tudományegyetemről, az Asahikawa Orvosi Egyetemről és az Okamura Memorial Kórházból.

A szerzők azt javasolták, hogy hozzanak létre egy felügyeleti rendszert, amely nyomon követi a vért kapók egészségi állapotát, és rögzítsék a véradók korábbi oltásait és fertőzési kórtörténetét. Elmondásuk szerint olyan protokollt kellene bevezetni, amely ellenőrzi a donor vérét a vakcina mRNS, a tüskefehérjék és a kóros egészségügyi markerek tekintetében. Ha ezeket a fehérjéket és biomarkereket megtalálják, akkor azokat el kell a vérből távolítani.

Japán orvosok éberségre szólítanak fel

Dr. Nareg Roubinian, a Kaiser Permanente tüdőgyógyász szakorvosa és a Kalifornia-San Franciscó-i Egyetem laboratóriumi orvostudományi professzora elmondta, hogy bár nincs tudomása még arról, hogy bármilyen tudományos alapja lenne annak, hogy a beoltott vagy korábban fertőzött véradóktól származó vér ártalmas lenne, jobb ébernek lenni. Annak tudatában ugyanis, hogy a COVID-19 mRNS vakcinák különböző szív- és érrendszeri, neurológiai és immunológiai állapotokkal hozhatók összefüggésbe, és hogy a véradók egészségi állapotát nem követték nyomon, a japán kutatók ragaszkodnak ahhoz, hogy többet kell tenni a biztonság érdekében.

“Megjegyezzük, hogy nem azt állítjuk, hogy a vérátömlesztés veszélyes, hanem azt, hogy a tüskefehérjékre vonatkozóan aggodalmak merültek fel” – írta Ueda úr a The Epoch Timesnak.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szerint a COVID-19-re pozitív eredményt mutató donoroknak a tünetek teljes megszűnését követő legalább 10 napig tartózkodniuk kell a véradástól. Azok a donorok, akik mRNS COVID-19 vakcinát kaptak, “várakozási idő nélkül adhatnak vért”. A beoltott embereken végzett vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az mRNS COVID-19 vakcinák az oltást követő 15 napon belül kimutathatók a vérben. Ezért lehetséges, hogy a véradások alkalmával a vér tartalmazza a vakcinát – jelentette ki Dr. Peter McCullough kardiológus a Substack blogjában.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a beoltott emberektől származó vérben is lehetnek tüskefehérjék, amelyek az oltás után két-hat hónapig szabadon lebegnek a vérben. A japán kutatók az előzetesen közzétett tanulmányukban elsősorban a vakcinával kapcsolatos véralvadással és vérzéssel kapcsolatos különböző kockázatokról írtak.

A COVID-19 vakcinák hatására a sejtek tüskefehérjéket termelnek a szervezetben. Ezek természetes módon is jelen vannak a SARS-CoV-2 vírus felszínén, és kritikus szerepet játszanak a vírusfertőzés és a fertőzött betegek szervezetében keletkező maradandó károk okozásában. A tüskefehérjékről megállapították, hogy véralvadási problémákat, illetve vérrögöket képeznek. A COVID-19 mRNS-vakcinák Ueda professzor szerint a legkülönbözőbb, minden szervet érintő betegségekhez is kapcsolódnak.

Legutóbb egy világszerte 99 millió embert követő tanulmány a beoltottak körében a neurológiai betegségek, vérrögképződés és a görcsrohamok megnövekedett kockázatát mutatta ki. A kutatók azt is megállapították, hogy a beoltott embereknél sokszorosára nőtt a szívizom- és szívburokgyulladás kockázata. Tanulmány azonban még nem született arról, hogy az oltott vagy fertőzött donoroktól származó vérátömlesztés után milyen negatív hatásokkal kell számolni.

Tudomány vagy ideológia?

Az oltottak véradása örök vita. Az Amerikai Vöröskereszt honlapja szerint például a COVID-19 ellen beoltott személyek adhatnak vért, de fel kell tüntetniük a vakcina gyártójának nevét. A legtöbb véradó szervezet COVID-19 antitestekre is tesztel, hogy kiderüljön, ezek az antitestek adhatnak-e védettséget a vért kapó személyeknek. Néhány orvos azonban aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a véradók COVID-19 elleni védőoltási státuszának nyilvánosságra hozatala befolyásolhatja a véradást. Azt is mondták, hogy diszkriminatív lehet az ilyen adatok nyilvánosságra hozatala. Egyes orvosok szerint ezek a viták nem tudományos, hanem ideológiai alapokon nyugszanak.

Vannak olyanok, akik elutasítják az oltottaktól származó vért, ami etikai kérdéseket vet fel az orvosok számára, akik a vérátömlesztést elengedhetetlen, életmentő szükségletnek tekintik.

Ueda professzor mindazonáltal kiemelte, hogy csoportjának tanulmánya csak a figyelmet próbálja felhívni, nem akar pánikot kelteni.

Dr. McCullough elmondta, hogy szerinte jelenleg nincs mód annak biztosítására, hogy valaki tüskefehérje- vagy mRNS-mentes vért kapjon.

“A vérbankolás területe összetett, szigorúan szabályozott, és az azonnali transzfúzióra szoruló betegek kritikus ellátásához kötődik. Bármilyen erős is a vágy, egyszerűen nincs reális, megvalósítható vagy gyakorlati módja annak, hogy vakcina- vagy tüskefehérjementes vérellátást érjünk el” – írta a Substackon.