Javul az Ethereum kliensek sokszínűsége, csökken a Geth kliensek aránya

A Geth – az egyik legfontosabb Ethereum végrehajtási kliens – piaci részesedése a január végi 84%-os csúcsról 66%-ra esett vissza, miután a Coinbase nemrég a validátorainak mintegy felét a Nethermindra állította át.

A Geth-től való függőség csökkenése segít kezelni az Ethereum régóta féltett centralizációs kockázatát. Ugyanis komoly aggályok merültek fel, hogy egy kritikus hiba egy 66%-os vagy annál nagyobb részesedéssel rendelkező végrehajtási kliensben megakadályozhatja a lánc véglegesítését. Az egyik kommentátor azonban arra figyelmeztet, hogy az iparágnak még nem kellene győzelmet hirdetnie.

Március 22-én a Coinbase felfedte, hogy a validátorainak “nagyjából 50%-a” átváltott a Nethermindra. Ez a Client Diversity szerint segített a végrehajtási kliens részesedését 22%-ra növelni.

Ethereum kliensek

A Besu 10%-os részesedéssel rendelkezik az Ethereum validátorok között, míg az Erigon – amelyet szintén támogat a Coinbase – 2%-os részesedéssel rendelkezik, így a teljes kisebbségi kliensek részesedése körülbelül 34%-ra emelkedett.

A végrehajtásáért felelős kliensek az Ethereumon fontos szerepet játszanak a tranzakciók kezelésében és az okosszerződések végrehajtásában a blokkláncon.

A Geth-et széles körben a legfejlettebb kliensnek tartják. Az Ethereum érvényesítők körében az erős preferenciája azonban a végrehajtási kliensek diverzitásának kiegyensúlyozatlanságához vezetett az elmúlt néhány évben.

A harc még nem ért véget

“Még nem hirdethetünk győzelmet.” – nyilatkozta Lachlan Feeney, a Labrys Ethereum infrastruktúrával foglalkozó cég alapítója és vezérigazgatója.

Feeney azt állítja, hogy a Client Diversity által használt módszertan, amellyel a számadatokat kapja, hibás. A Geth-nek “tisztességes mértékben a 66%-os küszöb alá kell bemennie, ha figyelembe vesszük a hibahatárokat, mielőtt biztosak lehetünk abban, hogy a szupertöbbségi hiba nem lehetséges”.

“Az “igazi győzelmet” addig nem lehet kihirdetni, amíg egyetlen kliens sem rendelkezik 33%-nál nagyobb részesedéssel.” – tette hozzá Feeney.

Hangsúlyozta a szóló staking fontosságát a végrehajtó kliensek diverzifikálásában. Ez azt is megakadályozná, hogy ezeket a stakereket a Geth-en szupertöbbségi hiba érje.

Az Ethereum decentralizációjának szószólója, “Superphiz” szintén nemrég hangoztatta, hogy egy kritikus hiba a Geth-ben potenciálisan eltörölheti a hálózaton stakelt Ether (ETH) 80%-át vagy még többet. A Beaconcha.in szerint jelenleg 31,5 millió Ether van stakelve, ami a jelenlegi árfolyamon körülbelül 113,5 milliárd dollárt ér.

Eközben a Coinbase közölte, hogy továbbra is kiveszi a részét a saját validátor készletének diverzifikálásából, hogy segítse az Ethereum decentralizációját:

“Ügyfeleink eszközeinek biztonságának garantálása és az Ethereum-hálózat rugalmasságához való hozzájárulás kiemelkedően fontos számunkra – és mindig is az volt. A validátoraink végrehajtási klienseinek diverzifikálása segít nekünk mindkettő elérésében”. A Coinbase azt is kiemelte, hogy hosszú távon a céljuk az, hogy “egyenletesen kívánják elosztani” a validátorokat a Geth, a Nethermind és az Erigon között.

Feeney megjegyezte, hogy a Sigma Prime, a Kiln, az Octant, a Lido, az Ankr és a Twinstake is arról számolt be, hogy csökkent a Geth-re való támaszkodásuk.