Jelek, amik azt mutatják pszichopata nővel van dolgod

A mesterséges intelligencia levezette, milyen jelek szokták jellemezni a pszichopata nők viselkedését, már az előtt, hogy kiderülne, hogy klinikai esettel van dolgod. 

Szeretnéd tudni, mi a különbség egy nem túl pozitív személyiségű hölgy és egy igazi pszichopata nő között?

Egy új kutatás feltárta, hogy van egy jel, amely révén egy pillanat alatt el lehet különíteni egymástól a negatív a hölgyeket az igazi pszichés esetektől. A kutatás szerint ez a jel az, hogy beszéd közben mozgatják-e a fejüket.

A nonverbális viselkedés, azaz ez esetben a fejdinamika a kommunikáció fontos, de még kevéssé tanulmányozott ága. Azonban ezen viselkedés jobb ismerete javíthatja képességünket a pszichopatológia bizonyos formáinak, köztük a pszichopátia észlelésére

— mondták a tanulmány szerzői az Új-Mexikói Egyetemről.

Egy automatizált észlelési algoritmus segítségével a kutatócsoport megállapította, hogy azok a nők, akik beszélgetés közben tökéletesen mozdulatlanul tartják a fejüket, vagyis csak minimális mozgást végeznek, nagyobb valószínűséggel rendelkeznek pszichopata hajlamokkal.

Itt egy automatizált technikát alkalmaztunk a fej helyzetének és dinamikájának észlelésére és elemzésére a pszichopata tulajdonságokkal kapcsolatban egy a bebörtönzött nők csoportját használva mintaként

— mondták a tudósok.

Több, mint kétszáz nő vett részt az AI kísérletében

Eredményeikhez az elemzők 213 női fogvatartott nonverbális jeleit mérték. A résztvevők 21 és 57 év közöttiek voltak, és az Egyesült Államokban, közepes és magas biztonságú büntetés-végrehajtási intézményekben tartották fogva őket.

A kutatók a „pszichopatikus vonásokat” az interperszonális diszfunkciók kombinációjaként határozták meg. Ilyen például:

  • a manipuláció,
  • a kóros hazugság,
  • az érzéketlenség,
  • a lelkiismeret-furdalás hiánya,
  • az impulzivitás,
  • a felelőtlenség és
  • a bűnözői sokoldalúság.

A nyomozók videóra vett interjúkat elemezve figyelték meg minden egyes nő fejmozgását a vizsgálat során. A fej pozícióját képkockánként kinyerték a videós anyagból. Majd az átlagos fejpozíciót (AHP) az összes kinyert képkocka térinformációi alapján számították ki. A fejmozgást ezekután minden felvételnél három azonosított mozgási rész egyikébe sorolták: minimális, mérsékelt és extrém mozgás.

Egy pszichopata nő a fejmozgás alapján beazonosíthatóak
Ez alapján jött ki az eredmény: minél kevesebb a fejmozgás, annál pszichopatikusabb a nő.

Videós anyaghoz pszichológiai vizsgálatot rendeltek

A vizsgálat egy tesztet is tartalmazott, amely egy általános értékelést adott Robert D. Hare kanadai pszichológus az 1970-es években kidolgozott módszertana alapján az alanyok pszichés állapotáról.

A 20 tételből álló ellenőrzőlista 1-től 40-ig mérte a résztvevők antiszociális hajlamát – minél alacsonyabb a pontszám, annál inkább neurotipikus az ember. A 30 vagy magasabb pontszámot elérő emberek pszichopatának minősülnek a teszt szerint.

A pszichopata férfiak sem úszták meg

A pszichopata férfiak sem menekülhetnek a tudósok elől. A fenti megállapítások egybecsengenek a bebörtönzött férfiakkal kapcsolatos korábbi tanulmányokkal. Azok a férfiak, akik nem mozgatják a fejüket beszéd közben, gyakran pszichotikusak is.

Meglepő módon azonban a nők esetében ez egy erősebb összefüggés, mint azt a legtöbben gondolnák.

Clive Boddy, az Anglia Ruskin Egyetem professzora, aki a vállalati pszichopátiára specializálódott, a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy a női pszichopatákat egyszerűen nem veszi észre a társadalom a nemi elfogultság miatt.

Julie Aitken Schermer, a londoni Western University pszichológiaprofesszora egyenesen azt állítja, hogy a férfiak gyakran egyszerűen nyíltabban őrültek. Egy közelmúltbeli jelentésében azt javasolta, hogy azok a férfiak, akik megmagyarázhatatlan affinitást mutatnak a kellemetlenül zajos autóik iránt, sokkal nagyobb valószínűséggel kapnak pszichopata minősítést.