SBF naplóbejegyzéseket szivárogtat, hogy megakadályozza tárgyalását

Sam Bankman-Fried, azaz SBF, mindent megtesz annak érdekében, hogy bírósági tárgyalására minél később kerüljön sor. Újabban azzal vádolták meg a bedőlt FTX kriptotőzsde alapítóját, hogy személyes információkat hozott napvilágra volt párjával kapcsolatban.

Nemrégiben olyan privát naplóbejegyzések kerültek nyilvánosságra, amelyeket tagadhatatlanul Caroline Ellison, Bankman-Fried egykori barátnője és az Alameda Research vezérigazgatója, írt. Mindezzel az lehetett SBF célja, hogy rontsa Ellison hitelességét, ugyanis ő a vád koronatanúja a közelgő tárgyaláson.

Az SBF perben részt vevő állami megbízottak egyike szerint a bukott kriptovállalkozó „nyilvánosan akart befeketíteni egy kulcsfontosságú tanút”. Továbbá, a „magánjellegű feljegyzéseket azért osztotta meg egy riporterrel, hogy azokat megjelentessék a New York Times-ban”.

A bírósági jegyzőkönyv szerint „azonkívül, hogy be akarta szennyezni az esküdtszéket, a vádlott nem csupán provokálni kívánta Ellison-t, de egyúttal más potenciális tanúkat is elijeszteni a tanúvallomás tételtől”.

Ennek eredményeképp a kormány arra törekszik, hogy olyan „határozatot léptessen érvénybe, amely korlátozza a bírósági eljáráson kívüli nyilatkozatokat, így azok nem befolyásolhatják a pártatlan esküdteket az igazságos döntés meghozatalában”.

Caroline Ellison kiszivárogtatott naplóiban saját kételyeit részletezi munkájával és hozzáértésével kapcsolatban, illetve a Bankman-Frieddel való se veled, se nélküled kapcsolatáról is szót ejt. Az erről szóló cikk a New York Times-ban jelent meg, azt viszont nem fedték fel hogyan jutottak hozzá az irományokhoz.

Ugyanakkor, a hivatalos iratokban feltüntetésre került, hogy „minden kétséget kizáróan a vádlott osztotta meg a szóbanforgó dokumentumokat a cikk íróival”. A védőügyvéd is megerősítette, hogy SBF személyesen is találkozott az egyik riporterrel. Mi több, „olyan anyagokat osztott meg vele, amelyek nem képezték a nyomozati anyag részét”.

Meg lehet, hogy ez a fejlemény további halasztást eszközöl majd ki a már így is rendkívül hosszúnak ígérkező tárgyalás során. A büntetőeljárást korábban két részre osztották, az első felvonás 2023. október 2-ára lett kitűzve, míg a második tárgyalás 2024. március 11-re. Egyelőre nem tudni milyen következménye lesz a friss történéseknek.