Jelentés Oroszországból: “Szankciók? Kamu, hogy minden nyugati cég bezárt”

Egy közismert olasz sztárséf Oroszországban él, és most azt állította, hogy a Nyugat álhírekkel bombázza az embereket az orosz szankciókkal kapcsolatban. Az európai cégek nem is vonulnak ki az országból, de a közhangulat felkavarására jó.

Ivan Rorato olasz sztárséf a napokban adott interjút az egyik legnagyobb olasz lapnak, amelyben az oroszországi helyzetről és a szankciókról, vagy inkább azok hiányáról beszélt.

A séf Facebook fiókja tele van az oroszországi életminőséget bemutató bejegyzésekkel, valamint az olasz és nemzetközi újságírókat szidalmazó megjegyzéseivel, akik szerinte “lelketlen gazemberek, akik oroszgyűlöletet terjesztenek”. Az Itáliában ismert szakács a moszkvai mindennapjait mutatja be, azt állítva, hogy a nyugati média által sugárzott hírek közül sok hamis hír, a bezárt McDonald’s üzletektől kezdve a bankkártyák általános letiltásáig.

“Hazugságok Olaszországban” – írta, majd bemutatott a telefonjával egy utalást. Egy nappal azelőtt, hogy a Visa és a Mastercard leválasztotta az orosz felhasználókat Európáról, már tájékoztatták őket arról, hogy megkötötték az üzletet Kínával. Az orosz bankkártya mobiltelefonos fizetésre is alkalmas. Ivan Rorato 2020 óta él Moszkvában, de már 2008 óta gyakran látogatta az orosz fővárost, mivel orosz felesége van, és a fővárosban nyitott évekkel ezelőtt éttermet. A szakács, aki az olasz tv L’Aria che tira című műsorában is szerepelt nemrég azt mondta: “A háború senkinek sem jó, és én nem értek egyet azzal, hogy háború van, de az oroszok életminősége jó”. Majd az AdnKronos hírügynökségnek kijelentette: “Séf vagyok, van egy jól ismert éttermem Moszkvában, 100%-ban olasz étlappal. Hiányzik az élelmiszer vagy a nyersanyag? Egyáltalán nem, itt minden megvan. Ami pedig nincs, különösen az olasz termékek, azt elkezdtük az országon belül előállítani.”

Szankciók, amik mégsem olyan durvák, mint azt az újságok állítják

Az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókkal kapcsolatban a sztárszakács úgy fogalmazott: “A szankciók csak az első néhány napban voltak egy kicsit traumatikusak, mivel az emberek a Szovjetunió időszakára emlékeztek, de aztán minden pillanatok alatt visszatért a normális kerékvágásba. Még mindig van mindenünk, nem hiányzik egyetlen termék sem, sőt, a szupermarketek tele vannak.”

“Az európai márkák nem hagyják el teljesen Oroszországot, ez egy hatalmas álhír a Nyugat részéről. Akik a legtöbben maradtak, azok épp az amerikaiak. Az árut közvetlenül Kínából importálják, tehát nem Európán keresztül. Az Apple üzletei mind nyitva vannak, a McDonald’s sem zárta be minden éttermét, az Ikea továbbra is fizeti az alkalmazottait, és túrákat szervez a turistáknak, amíg az újranyitásra vár.”

A többi olaszhoz hasonlóan Rorato sem akarja elhagyni Oroszországot, aki szerint még mindig jobban él Oroszországban, mint a Draghi által irányított Itáliában.