Jerome Powell: “a CBDC-nek a készpénzzel együtt kell léteznie”

A FED elnöke a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság által rendezett videokonferencián a központi bankok által kiadott digitális pénzekről, azaz a CBDC-kről beszélt. Úgy véli, hogy a CBDC-k megjelenésével nem kell eltűnnie a készpénznek.

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerint a központi bank digitális valutáinak (CBDC) a készpénzzel együtt kell léteznie. A Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság által rendezett virtuális konferencián Powell a Nemzetközi Fizetések Bankja és hét központi bank, köztük a FED CBDC-kről szóló jelentését idézte.

A jelentés három kiemelt alapelve közül az egyik, hogy a CBDC-nek a készpénzzel és más típusú virtuális pénzekkel együtt kell léteznie egy rugalmas és innovatív fizetési rendszerben” – jelentette ki az amerikai központi banknak számító FED feje, Jerome Powell. “A globális fizetési rendszer fejlesztéseit nemcsak az állami szektor, hanem a magánszektor is meg fogja valósítani.”

Powell hozzátette, hogy a FED Kormányzótanácsa kísérleteket folytat a Boston Federal Federal Bank Bankkal együtt a digitális dollárra vonatkozóan, amely kutatói a rangos Massachusettsi Műszaki Intézetnél (MIT) dolgoznak.

Az elmúlt hónapokban Powell többször hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a fizikai dollár globális tartalékvaluta státusza miatt nem fog kapkodni a digitális dollárral. A legújabb megjegyzéséből viszont úgy tűnik, hogy a FED komolyan veszi a digitális dollár fejlesztésének a lehetőségét. Powell elmondta, hogy 2021-ben a FED a nyilvánosság véleményét is kikéri a témában, és természetesen az amerikai kongresszus áldására is szükség van a CBDC pilotprogramok elindítása előtt.

Egyre több ország kormánya és jegybankja fontolgatja egy esetleges CBDC kibocsátását, hiszen a fizetési hatékonyságot növelhetik és drasztikusan lecsökkenthetik a fizetési infrastruktúra fenntartási költségeit, hiszen blokkláncon futnak. Egyes országok úgy vélik, hogy a központi bank digitális pénzével egy időben a készpénz eltűnne a mindennapi használatból, Powell szerint viszont annak is maradnia kellene. A szakemberek ugyanakkor úgy vélik, hogy ma már a legtöbb fizetési tranzakciót elektronikusan bonyolítjuk le, a készpénz használata egyre inkább a háttérbe szorul, így felesleges lenne óriási kiadások árán fenntartani a készpénzes fizetési rendszert is.

További kapcsolódó cikkeink: