Jobb kriptobányászatra használni a felesleges földgázt, mint elégetni

Az olajfúrás melléktermékeként felszínre kerülő földgáz jelentős része a mai napig elégetésre kerül. És egy kis kutatással kideríthető az is, hogy ezen gázmennyiség elégetésével nagyobb mennyiségben kerül szén-dioxid a légkörbe, mint az autókból. De ami még ennél is szomorúbb, hogy konkrétan hatalmas mennyiségű energiaforrás kerül csak úgy elégetésre. Egyetlen olajkútban akár 1,5 megawatt elektromosság folyamatos előállításához elegendő földgáz található. És sok ezer ilyen kút van a világon.

A felesleges földgáz felhasználása nem is annyira könnyű

Viszont arról kevesen beszélnek, hogy technológiailag nem annyira egyszerű és olcsó elkapni és felhasználni ezt a gázt. Hiszen ez a gáz valójában nem tisztán metán, hanem egy elég változatos keverék. Emiatt pedig elég drága az energiatermelés ilyen forrásból. Egy olyan generátor, amely ebből a mixből képes 1 megawatt energiát előállítani, akár 700 ezer dollárba is kerülhet. És a beruházás végrehajtása után kiderülhet az is, hogy a kitermelő azt mondja, hogy elnézést, a gáz nem stabil és így minden befektetés felesleges volt. Viszont ettől függetlenül ezzel az energiaforrással érdemes és kell is foglalkozni.

Egyrészt feleslegesen kerül elégetésre, másrészt pedig a metán önmagában 25-ször nagyobb mértékben járul hozzá az üvegházhatáshoz, mint a szén-dioxid. Vannak viszont környezetvédők, akik szerint a felesleges földgáz egyéb célokra felhasználása súlyos hiba, mert segít fenntartani az olajkitermelésből nyerhető bevételek nagyságát és a fosszilis üzemanyagoktól való leválás folyamatát lassítja. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a felesleges gáz elégetése hihetetlen pazarlás a klímaváltozásra és az emberek egészségére gyakorolt hatás mellett. A Világbank szerint csak az olajvállalatok 2022-ben 357 millió tonna szén-dioxidot juttattak a légkörbe a felesleges gáz elégetésével. Viszont kriptobányászatra használni ezt a felesleges energiát még jövedelmezőbb is, mint üzemanyagként eladni. 2022. februárjában a Vygon Consulting tanácsadó cég azt becsülte, hogy az Oroszországban évente elégetett gázból a bányászok évente 1,4 milliárd dollárt bevételt tudnának szerezni, miközben szimplán csak az eladásával 77 millió dollár bevételt lehetne elérni.

Vannak azonban a kriptobányászok számára problémás pontok is. Például ahogy telik az idő, egyre szakaszosabban, hullámokban érkezik a gáz, ami komoly fennakadásokat okozhat a bányászoknak. A bitcoin jelenlegi árát figyelembe véve egyébként egy egy megawattos bitcoin bányászfarm esetén naponta egy olajcég 18 ezer dollárt kereshet a kitermelt átlagosan 420 hordó olajával, míg bitcoinbányászatból csak 1200 dollárt. Összességében elmondható, hogy a bitcoin bányászathoz felhasználni sokkal hatékonyabb a kibocsátási szempontokat figyelembe véve, mint elégetni. Viszont sok környezetvédő szerint ez a kérdés csak elvonja a fő problémától a figyelmet – azaz a fosszilis tüzelőanyagok kitermelését kellene mielőbb beszüntetni. Erre azonban nincs esély és az, hogy a bányászok besegítenek a probléma kezelésébe, inkább pozitív és üdvözölendő.