Jön a digitális bolivár, a világ legértéktelenebb pénzének digitális változata

Majdnem pontosan egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy a világ leggyengébb pénzének számító venezuelai bolivárt a Maduro-kormány átértékelné. Vagyis szimplán levágna néhány nullát a végéről. Most már több konkrétum derült ki arról, hogy a Venezuelai Központi Bank hogyan szeretne harcolni az infláció ellen illetve hogy tartaná meg a monetáris függetlenségét. Október elsején forgalomba kerül a februárban bejelentett digitális bolivár, amelyet a pletykák után nemrég maga a venezuelai Gazdasági és Pénzügyminisztérium erősített meg a honlapján.

A digitális bolivár sem fog nagy változásokat hozni

A digitális bolivár egy tökéletes példája lesz a központi bankok által kibocsátott digitális valutáknak, azaz a CBDC-knek. Ugye ez nem teljesen ugyanaz, mint egy kriptovaluta. Hiszen nagyjából a hagyományos fiat pénz digitális formájának számít, tehát semmilyen formában nem decentralizált. A kibocsátott digitális bolivárral párhuzamosan hat nullát le fognak vágni a fiat bolivár végéről is, hogy valamelyest normálisabban kezelhető formátumú összegeket hozzanak létre. Gondoljunk bele, jelenleg egy csésze kávéért úgy 8 millió bolivárt kell fizetni, ami valamivel több, mint a minimálbér az országban. 8 millió bolivár nagyjából 600 forintnak felel meg.

Így ezzel az októberi vágással együtt 2007 óta már 14 nullát vágtak le a bolivár végéről. Legutóbb még 2018-ban, amikor a petro venezuelai kriptovaluta létrehozása alkalmával vágtak le öt nullát a bolivárból. Sajnálatos módon túlságosan sok hatása nem várható ezeknek az intézkedéseknek a szankciók súlya alatt nyögő venezuelai gazdaságra nézve. A másik komoly inflációs csúcstartó, az afrikai Zimbabwe is megpróbálta vagdosni a nullákat többször, sikertelenül, így végül teljesen átálltak külföldi valutákra. Az biztos, hogy Venezuela a CBDC bevezetésével ki szeretne kerülni a hiperinfláció ördögi köréből. A fiat bolivár és a digitális bolivár együtt lesznek majd forgalomban, de a valutaárfolyamokat továbbra is a szabad piac fogja majd diktálni. És a minimálbér sem változik majd. Szóval a mindennapi életben nem lesz túl sok változás.