Jön a Meta újdonsága, ez lehet az új sláger közösségi média platform?

Aki Twitter felhasználó/olvasó, az két témáról biztosan hallott mostanában. Egyrészt az Elon Muskhoz köthető Twitter napi olvasási limitjéről. És arról is, hogy a Meta most fogja elindítani saját, Twitter rivális platformját, a Threadset. A tervek szerint ez az indulás már nincs is messze. A Meta által üzemeltetett oldal szerint már csak egy napot kell várni a július hatodikai startig.

A Threads a Meta sokadik nekifutása a Twitterrel folytatott versenyben

És bár az Instagramhoz is szorosan kapcsolódó Threads platform bízik benne, hogy elég sok felhasználót le tud “nyúlni” az elégedetlenkedő Twitteresek közül, azért jelenleg még kérdéses, hogy mennyire lesz képes életben maradni majd az új app. Az tény, hogy a Twitteres kriptoközösség is nagyon bizalmatlan. A 66000 követővel bíró Tiffany Fong szerint fogalma sincs a többségnek, hogy mi is a Meta alkalmazása. És nagyot ment az a kép is, amelyet Jack Dorsey, a Twitter korábbi vezérigazgatója osztott meg a Threads adatkezelési szabályzatáról. Ebben látható, hogy a Threads fejlesztője, az Instagram szinte minden létező felhasználói adathoz hozzáférést kap és használhatja is ezeket az adatokat. Persze azért Dorsey posztjára válaszolva sokan kiemelték, hogy a Twitter is nagyjából hasonló adatkezelési feltételekkel rendelkezik és ugyanúgy gyűjt adatokat, mint a Threads.

Az is tény, hogy a Meta már sokadszorra próbálja meg megcibálni a Twitter bajszát. A Threads projekt egyszer már leállításra került 2021. decemberében, előtte pedig a Direct névre hallgató appot állította le a techóriás a sikertelensége miatt. Az időzítés viszont jó a Metától, hiszen a Twitter felhasználók igencsak felháborodtak a jelenleg is érvényben lévő napi olvasási limiten. Elég sokan létre is hoztak gyorsan egy fiókot a Twitter-rivális Mastodon oldalán. Apropó, Mastodon. A Threads nem csak az Instagram követőket és követéseket húzza majd be automatán, de támogatja az ActivityPubot, azt a decentralizált közösségi hálózatépítő protokollt, amely a Mastodont is hajtja előre.