A Twitter alapítónak a platform korlátozásáról is a BTC jutott eszébe

Nagy felháborodást váltott ki a felhasználók körében Elon Musk Twittert korlátozó döntése. Újra fókuszba került a decentralizált Nostr protokoll, de Jack Dorsey bedobta a bitcoint is jó példaként.

Jack Dorsey, a Twitter társalapítója és korábbi vezérigazgatója legújabb tweetjében bár megértő a Twitter üzemeltetőivel, és maga is leszögezte, hogy nagyon nehéz egy ekkora közösségi média céget jól vezetni, azt tanácsolja, hogy a cég induljon el az olyan decentralizált és cenzúraálló protokollok irányába, mint például a Bitcoin és a Nostr. Az üzenet értelmezhető egyfajta kritikaként is Musk döntésére reflektálva.

A Twitter korábbi vezérigazgatója szerint a decentralizált protokollok segíthetnek enyhíteni a platform üzemeltetésével járó terheket. Hozzátette, hogy ez mindenki számára előnyös lenne, és hozzájárulna a nyílt internet megőrzéséhez. Nem ez az első alkalom, hogy Dorsey a BTC-t propagálja, júniusban például 5 millió dollárt adott a Bitcoin hálózat fejlesztésére.

Mint ismert, július 1-jén Musk korlátozta a felhasználók által naponta megtekinthető tweetek számát. Azt mondta, hogy a korlátozás ideiglenes intézkedés volt a “szélsőséges adatgyűjtés és rendszer manipuláció” kezelésére. Musk kezdetben naponta 6000 bejegyzés megtekintésére korlátozta az ellenőrzött fiókokat, míg az ellenőrizetlen fiókok 600 tweetet, az újonnan regisztrált ellenőrizetlen fiókok pedig napi 300 tweetet tekinthettek meg. A korlátokat a közfelháborodás hatására megemelték.

Néhány felhasználó úgy véli, hogy ez a közjáték csupán azt a célt szolgálja, hogy több előfizetőt szerezzenek a Twitter Blue számára. Más felhasználók a döntést azzal magyarázták, hogy a vállalat állítólag nem hajlandó fizetni a továbbiakban a Google Cloud és az Amazon Web Services (AWS) felhőszolgáltatásaiért.

A hírre reagálva a kriptós közösség elkezdett áttérni olyan decentralizált Twitter-alternatívákra, mint a Damus, amely a Nostr decentralizált infrastruktúráját használja. A Damus Twitteren azt írta, hogy itt nem fordulhat elő a felhasználók korlátozása, mert az alkalmazás decentralizált, és nem központi döntésekkel irányítják. Edward Snowden is csatlakozott a Damust népszerűsítő felhasználók táborához: “Kiváló alkalom, hogy újra felfedezzük a #nostr-t, mert valaki tönkretette a Twittert. Ez egy protokoll, nem pedig egy platform, így használhatsz bármilyen alkalmazást vagy csak simán egy web böngészőt.”