288 bitcoin volt a tárcájában, mind lefoglalták

Illegális tevékenységre használta bitcoinjait ezért most a büntetést is a kriptopénzben kell megfizetnie. Az elkövető szerint azonban csak a tárcájában tartott kriptopénz egy részét költötte drogokra, ezért vitatja a büntetés mértékét.

A kanadai legfelsőbb bíróság döntött

A kanadai Torontóban egy bírósági ítélet szerint egy 30 éves drogdílernek 1,88 millió kanadai dollárnyi (1,41 millió amerikai dollár, ez forintban több, mint 400 millió lenne) bírságot bitcoinban kell megfizetnie, amit korábban illegális célokra használt a darkweben.

Szerdán a legfelsőbb bíróság bírója Jane Kelly elrendelte, hogy Matthew Phannak összesen 281,41 bitcoint kell megfizetnie, áll a The Toronto Star cikkében. Az összeg Toronto tartományát fogja gazdagítani. Phan állítólag bűnösnek vallotta magát még tavaly decemberben fegyver behozatalának kísérletében valamint kokain birtoklásában és más drogok kereskedelmében is. Ezeket az illegális termékeket az ügyész szerint Phan a darkwebről szerezte be.

Kelly bíró az alábbiakkal érvelt a döntése mellett:

“Ésszerű következtetés, hogy az illegális narkotikumokért bitcoinnal fizetett az elkövető, a nyomokat meg is találták Mr. Phan digitális tárcájában a számítógépén.”

Azonban nem minden bitcoint költött el drogokra

A bitcoinjai elkobzás során korábban Phan vitatta, hogy az összes bitcoinját illegális tevékenységre használta volna. A bíróságon a vádlott elmondta, hogy egy részét arany kereskedelemre használta, írja a Star. Sőt, Phan azt is állította, hogy a kriptopénzét különböző kriptotőzsdéken adta el profit reményében.

Végül is a szerdai döntéshozatalkor Kelly bíró a 288 bitcoinról úgy nyilatkozott, nem fogadja el, hogy a vádlott állítása szerint a 7,23 bitcoint (ami mindössze csak 36 000 dollár az 1 millióból) költött el illegális termékekre.

Phan, akinek a számítógépén megtalálták a bitcoinokat 2015 óta letartóztatásban van és ítélet hirdetésig ez így is marad.

Azóta nagyot fordult e téren a kriptók körül a világ. Köszönhetően a blokklánc felfedezők térnyerésének és a nyílt blokkláncokon végzett tranzakciók lekövethetőségének nincs olyan tranzakció, melyet ne lehetne lenyomozni. Az elemzőszoftverek pedig arra is képesek, hogy a pszeudoanonimitást garantáló bitcoin tárcákat személyekhez, vállalkozásokhoz kapcsolják és onnan már csak egy lépés beazonosítani az illegális tevékenységeket folytatókat.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy friss kutatások szerint a bitcoin elterjedtsége a darkwebes kereskedelem során 1% alá esett. A dollár, euró és más törvényes fizetőeszközök továbbra is a leghatékonyabb megoldások a pénzmosásra, illegális termékek és szolgáltatások vásárlására.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Egy megjegyzés a “288 bitcoin volt a tárcájában, mind lefoglalták” cikkhez

  • Ez nagyon jó csak így tovàb:)

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.