Elhanyagolható a darknet bitcoin tranzakciók aránya az összpiaci értékéhez viszonyítva

A múlt év során a bitcoin (BTC) darknet piaci részesedése ugyan 70%-kal nőtt, de még midig semmi a teljes piaci értékéhez képest, áll a Chainalysis friss jelentésében.

A jelentés rámutat, hogy a darknetes tevékenységek zéró befolyással vannak a bitcoin árfolyamára és egyben nem minden esetben követi a piaci árváltozásokat. A tanulmány szerint a bitcoin piaci teljesítménye és a darknet piaci értéke között inverz összefüggés van.

2018 folyamán a darknet piactereken 70%-kal nagyobb mennyiségben fordultak elő bitcoin tranzakciók, mialatt a kriptopénz piaci árfolyama folyamatosan esett.

Fekete: darknet piacterekre küldött teljes tokenérték | Sárga: gazdasági tranzakciós érték

Az adatokból látszik, hogy a teljes dollárban kifejezett értéke a darknetes tranzakcióknak folyamatosan nő 2011 óta. 2017-ben érte el a csúcsot 707 millió dollárral és mintegy 14 százalékkal 603 millió dollárra csökkent 2018-ban. A jelentés szerint a 2017 és 2018 közötti csökkenés a népszerű Alphabay darknetes piactér 2017 év közepi bezárásának tudható be, mely akkor mintegy 60%-os darknetes aktivitás csökkenést eredményezett.

Bitcoin áramlás a darknet piacokra Bal oldalt: részesedése a bitcoin gazdasági értékéből | Jobb oldalt: millió USD évente

Az Alphabay lekapcsolása után rögvest kétszer annyi új piactér szökött szárba és ez vezet el a továbbra is növekedő darknetes bitcoin tranzakció volumen növekedéshez. A jelentés hozzáteszi:

“Akad néhány bizonyíték arra, hogy a darknetes aktivitás még fokozódik is egy ilyen razzia után.”

A grafikonokon jól kivehető milyen nevetségesen alacsony szintet képviselnek a darknetes utalások a Bitcoin hálózat teljes piaci értékéhez képest. Még a csúcsán se volt több mint a teljes érték 6%-a, így megalapozatlanok azok a mainstream média által gyakran hangoztatott álhírek, hogy a bitcoin a darknetesek pénze és a terrorizmus finanszírozásának, valamint a pénzmosásnak az eszköze. Múlt évben ugyanilyenkor a davosi világfórumon Christine Lagarde Világbank elnök hangoztatott hasonló állításokat.

A cypherpunk mozgalom szellemi atyja, az egy hónapja elhunyt Timothy C. May megjósolta a kriptoanarchista manifesztójában, hogy a “kriptoanarchia segítségével nemzeti titkokkal és tiltott vagy lopott anyagokkal szabadon lehet majd kereskedni.”

Egy múlt évi CoinTelegraph jelentés arra a következtetésre jutott, hogy a kriptopénzek szerepe az illegális aktivitások területén minimális mialatt a dolláré továbbra is aggodalomra ad okot. A jelentés szerint mialatt bizonyos pontján az akkor forgalomban lévő bitcoinok fele volt illegális termékek fizetőeszköze, addig a forgalomban lévő dollár bankók 90%-án nyomokban kokain mutatható ki.

2014-ben a Grams darknetes keresőmotor alapítója kijelentette, “a darknetet azért hozták létre, hogy küzdjön a kormányok zsarnokságával szemben”:

“Darknet szabadságot hirdet, nem bűncselekményt.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük