Kazahsztán, a BTC bányászat Mekkája, kikapcsolta az internetet az ország egész területén

A Bitcoin bányászatban élen járó Kazahsztán kormánya úgy látta jónak, ha az országban jelenleg zajló zavargások miatt lekapcsolja az internetet. Az indulatos kormányellenes tüntetések eszközölték ki ezt a nem mindennapi lépést az államigazgatás részéről. Azonban felmerül a kérdés, hogy valóban ez volt a helyes megoldás?

Meg lehet, hogy ez a húzás csupán olaj lesz a tűzre. A kazahsztáni lakosok eddig sem voltak oda a hatalmon lévő kormányért, így az elhallgattatásukra tett próbálkozás értelemszerűen nem nyeri majd el a tetszésüket.

Mindezt vélhetően a nemrégiben rendkívüli módon megemelt üzemanyag árak idézhették elő. Továbbá, a kazahsztáni belpolitikai ügyek is rátettek erre egy lapáttal, mivel régóta kényes téma az országban a demokrácia hiánya.

Egyébként ez a történés a tüntetőkön kívül, a pártatlan civilek mellett a helyi kriptovilág szereplőinek tevékenységeit is teljességében megbénította. Tudniillik, Kazahsztán rendelkezik a világon a második legnagyobb BTC bányászati hash rátával, így egy efféle leállás nincs túlságosan jó hatással a kitermelésre.

A NetBlocksNetBlocks adatszolgáltató beszámolója alapján szerdán Kazahsztánban „országos szintű internet kiesés volt tapasztalható, amelyet a mobilinternet-szolgáltatás működési zavarai és részleges korlátozások előztek meg”.

A rendelkezésre álló információk szerint a szóban forgó napon az internethasználat 2%-ra zuhant vissza az egész ország területén.

Kazahsztán

A Kazahktelecom, az ország legnagyobb telekommunikációs vállalata, felelős a lekapcsolásért, amelyet a kormány parancsára vittek véghez.
Az incidens nagy valószínűséggel a további kormányellenes demonstrációk létrejöttét hivatott megakadályozni”, olvasható a közleményben.

A kezdetben békés felvonulások egyre erőszakosabbá váltak és sajnálatos módon előkerültek a fegyverek is, mind a tüntetők, mind a rendfenntartó szervek oldalán.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy miféle következményei lesznek az elkövetkezendőkben a szituációnak. Az viszont szinte biztos, hogy a BTC hash rátája megérzi majd azt.

Különben, 2021 októberében Kazahsztán a globális Bitcoin hash ráta 18%-át produkálta. Csupán az Amerikai Egyesült Államok voltak képesek megelőzni.