Ausztrália sötét oldala? Durva büntetés az interneten lévő téves információkért

Az ausztrál kormány legújabb törvénytervezete jelentős összegű pénzbüntetéssel fenyegeti a technológiai és közösségi médiaóriásokat, amennyiben nem távolítják el a téves információkat platformjaikról.

A javaslat értelmében az ausztrál hírközlési és médiahatóság (AMCA) felhatalmazást kapna arra, hogy a digitális platformok, például a Google és a Facebook számára kötelezővé tegye, hogy nyilvántartást vezessenek a platformjaikon megjelenő félretájékoztatásokról és dezinformációkról, és kérés esetén átnyújtsák azokat.

Ezen túlmenően a médiafelügyelet érvényesíthetne egy szabályrendszert, amely az egész iparágra kiterjedne. Ennek során új intézkedéseket vezetnének be, hogy minél inkább elkerüljék a téves információk előfordulását. A szabályok megszegése esetén az egyes vállalatokat akár 6,88 millió ausztrál dolláros (4,6 millió amerikai dollár), vagy az árbevételük 5%-áig terjedő bírság megfizetésére köteleznék.

Michelle Rowland szövetségi kommunikációs miniszter kijelentette, hogy a jelenlegi kormány “elkötelezett az ausztrálok online biztonsága mellett”.

“A törvényjavaslat biztosítja a médiafelügyelet hatáskörét ahhoz, hogy a digitális platformokat felelősségre vonja a szolgáltatásaikban megjelenő félretájékoztatásért. Továbbá lehetővé tenné az AMCA számára, hogy a motorháztető alá nézzen. Figyelemmel kísérné, hogy pontosan mit csinálnak a platformok, és milyen intézkedéseket tesznek a szabályok betartása érdekében.” – tette hozzá a miniszter.

Bekeményít az ausztrál kormány

Nem is meglepő, hogy sokan meghökkentek a törvényjavaslat hallatán, ami jelentős hatással lehet a szólásszabadságra. Továbbá az sem teljesen világos, hogy a szabályok értelmében mi tekinthető félretájékoztatásnak, és mi nem.

Az ellenzéki politikusok is hangot adtak a véleményüknek, kijelentve, hogy “ez ennél összetettebb, és el kell kerülni a kormány túlkapásait”.

A kormány már jó ideje keményen dolgozik azon, hogy a technológiai óriáscégek működését szabályos keretek között tartsa. Előző évben például a Google 60 millió ausztrál dollár (40 millió amerikai dollár) bírságot fizetett ki, amiért a hatóságok szerint félrevezette az ország fogyasztóit az adatgyűjtéssel kapcsolatban.

Azonban előfordult olyan is a Facebook személyében, mikor konfliktus alakult ki egy óriáscég és a kormány között. 2021-ben a vállalat ideiglenesen megtiltotta az ausztrál felhasználóknak, hogy hírfolyamukban különböző híreket nézzenek vagy osszanak meg a kormány által akkor javasolt médiatörvények miatt.