Korlátozza a kriptotőzsdékre való utalásokat Ausztrália legnagyobb bankja

Bizonyos korlátozásokat vezet be Ausztrália legnagyobb bankja, a Commonwealth Bank of Australia (CBA) a kriptotőzsdei átutalásokra: lassítani fogják a tranzakciók átfutási idejét, limitálják a maximum befizetéseket, és bizonyos címzetteknek nem teljesítik az átutalásokat. A CBA lépése jelentős fordulatot jelent a bank stratégiájában, mivel nemrég még azt tervezték, hogy maguk is bevezetik a kriptoeszközök kereskedését a mobil alkalmazásukban.

A hivatalos közlemény szerint a CBA 24 órára, vagy akár ennél hosszabb időre is visszatarthatja, vagy elutasíthatja a kriptodeviza tőzsdékre történő átutalásokat. A bank a csalások kockázatának csökkentése érdekében a következő hónapokban 10 000 ausztrál dollár (6700 USD) felső limitet állít be a tőzsdékre irányuló transzferek esetében.

James Roberts, a CBA csoport csalásmegelőzési csoportjának igazgatója elmondta: “A fogyasztók érdeklődése a kriptodevizák iránt egyre nő, és sajnos a csalók világszerte kihasználják ezt a tendenciát, és legitim befektetési lehetőségeknek álcázzák magukat, vagy átirányítják a befizetéseket kriptodeviza tőzsdék felé. Azok az ügyfeleink, akik kriptotőzsdéknek utalnak, jelenleg nagyobb kockázattal szembesülnek a csalás veszélye miatt.”

Roberts hozzátette, hogy a korlátozó intézkedésektől a csalások számának és az ügyfelek által elvesztett pénz mennyiségének csökkenését várják. A tájékoztatás szerint a CBA figyelemmel kíséri a csalásellenes intézkedések hatását, és időről-időre felülvizsgálja azokat:

“Ausztráliában átfogó megközelítésre van szükség a csalások elleni küzdelemhez az egész ökoszisztéma szintjén, és a CBA elkötelezett amellett, hogy segítse ügyfeleinek biztonságát együttműködve a kormányzattal, a szabályozó hatóságokkal, a bankokkal, a telekommunikációs cégekkel, és más iparági szereplőkkel, hogy megőrizzük az ausztrálok biztonságát.” – tette hozzá Roberts.

 

A CBA lépése jelentős fordulatot jelent a bank számára, amely 2021 novemberében a várható nagy piaci érdeklődésre való tekintettel bejelentette, hogy lehetővé teszi a kriptodeviza kereskedést az online banki alkalmazásában, a CommBankban. A CBA volt az első ausztrál bank, amely ilyen szolgáltatást tervezett bevezetni, a tervek szerint tíz kriptodevizát támogatott volna, beleértve a bitcoint (BTC), a bitcoin cash-t (BCH), az ethert (ETH) és a litecoint (LTC).

Tavaly azonban odáig fajultak az Ausztrál Pénzügyi Szabályozó Hatósággal (APRA) folytatott jogi csatározások, hogy a bank lefújta pilot programját, és visszavonulót fújt a kriptoszolgáltatások bevezetésének tervétől.

A CBA egyébként nem az egyetlen nagy ausztrál bank, amely megtiltja ügyfeleinek a kereskedést kriptotőzsdéken. A Westpac a múlt hónapban tette feketelistára a nemzetközileg vezető szereplőnek számító Binance kriptotőzsdét. A pénzügyi piacokat felügyelő ARPA arra utasította a bankokat, hogy jelentsék kitettségüket a kriptodevizákkal kapcsolatban, mely kiterjed mind a tranzakciók figyelésére, mind a vállalkozói ügyfelek kriptóval kapcsolatos tevékenységeinek monitorozására.