Kenya új kormánya 3%-os adót vet ki a kriptotranzakciókra

Kenya 2024-es évre vonatkozó költségvetésének tervezetét, ami a kriptotranzakciókra is kiterjed, június 8-án mutatják majd be.

Az afrikai ország pénzügyminisztériuma, a kenyai államkincstár, egy olyan javaslatot nyújtott be a kormány felé, ami a kriptovalutákat is érinti. Az előterjesztés alapján 3%-os adót vezetnének be a digitális eszközökkel kapcsolatos ügyletekre.

A törvényhozó szerveknek még egy bő hónap áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy rendelkezzenek a következő évre érvényes költségvetésről.
A jelenlegi elnököt, William Ruto-t, 2022-ben választották meg, amikor még nem volt hatályban semmiféle jogszabály a kriptókat illetőleg. A 2022-es év vége felé a szabályozó hatóságok fontolóra vettek egy indítványt, ami lehetővé tenné a kriptotőzsdék, a digitális tárcák és a tranzakciók megadóztatását. Az előzetes feltételezések szerint Ruto egykori riválisával, Raila Odinga-val, ellentétben kriptobarát hozzáállást reprezentál majd elnöksége alatt.

A szóban forgó javaslat anélkül szabályozná a kriptoeszközöket, hogy Kenya ténylegesen elismerné azok legitimitását. Ez kifejezetten meglepő, mivel az ENSZ beszámolója szerint az ország lakosságának 8,5%-a, azaz 4,25 millió lakos, birtokol kriptovalutákat. Ezzel Kenya globális viszonylatban a kiemelkedő 5. helyet tudhatja magáénak a kriptoadaptáció tekintetében.

Kenyában egyébként egyre nagyobb méreteket ölt a bitcoin bányászat is. Újabban a helyi bányászok, a környezetvédelmi aggályokat figyelembe véve, a geotermikus energiát részesítik előnyben. Ezáltal csökkentik a károsanyag-kibocsátást, ami miatt rendszerint rengeteg kritika éri a kriptoszektort.

A ‘The Finance Bill 2023’ névre keresztelt törvénytervezet, ami valamilyen úton-módon a helyi Kenyans.co.ke hírügynökség kezére jutott, definiálja a ‘digitális eszköz’ fogalmát.

Ennek értelmében minden olyan ingóság ‘digitális eszköz’, amely belső értékkel bír és nem kézzelfogható. Továbbá ilyen vagyontárgyak nyilvánvalóan a kriptovaluták, a tokenek, a digitális formában tárolt, illetve kriptografikus eljárással létrehozott számsorok. Ezáltal digitális reprezentációként szolgál az olyan eszközök számára, amelyeket elektronikusan átutalhatnak, tárolhatnak vagy elcserélhetnek. Emellett természetesen az NFT-k (nem-helyettesíthető tokenek) is beletartoznak ebbe a kategóriába.