Geotermikus energiát használhatnak a kenyai bitcoin bányászok

Kenya egyik energiatermelő vállalata, a KenGen segíteni szeretné az országban működő bitcoin bányászokat energiaigényeik kielégítéséhez, ezért a cég felajánlja nekik többletenergiáját.

A KenGen a döntését azzal indokolta, hogy nemrég az országban tevékenykedő bányászok megkeresték őket, hogy energiát vásároljanak tőlük. A tervek szerint a bitcoin bányászok számára egy energiaparkot létesítenének a cég fő geotermikus erőművénél Olkariaban, ami 123 km-re fekszik Nairobitól. A vállalat, amely az energiájának nagy részét megújuló energiaforrásokból állítja elő elmondta, hogy feltehetően európai és amerikai bányászcégek állnak a megkeresés mögött.

„A hely már megvan, és az energia is közel van, amely a stabilitást segíti. Néhányan azt kérték, hogy 20 MW-tal kezdjenek, majd később pedig növeljük számukra ezt.” –  hangzott el a KenGen geotermikus fejlesztési igazgatójától.

Nagy lehetőséget rejt a kenyai geotermikus energia

A kelet-afrikai ország a kontinens első számú geotermikus energiatermelőjének számít 863 MW kapacitással, amelynek jelentős részét a KenGen adja. A földrajzi adottságoknak köszönhetően egyesek szerint 10 000 MW-os potenciállal rendelkezik geotermikus energiából. A KenGen energiatermelésének 80%-a megújuló energiaforrásból származik, a geotermikus mellett ideértve a víz- és szélerőműveket is. A vállalat szerint a tiszta energia kínálásával hozzájárulnak a bitcoin bányászat által okozott szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.

Felmérések alapján a bitcoin bányászata évente 204,5 terawattóra villamosenergiát fogyaszt, ami Thaiföld energiafogyasztásához hasonlítható, és becslések szerint évente 22-22,9 millió tonna szén-dioxid kibocsátását okozza.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a bitcoin bányászatát már egy ideje elkezdték megújuló energiaforrásokból ellátni, ellentétben a hagyományos pénzügyi rendszerekkel. Több helyen olyan megoldással álltak elő, amely csökkenteni tudta a környezetre gyakorolt káros hatások mennyiségét. Továbbá a kriptovaluta bányászat képes elnyelni a megtermelt többletenergiát a megújuló energiaforrások termelése során. Enélkül a többlettenergia kárba menne, így pedig képesek vagyunk felhasználni azt. A KenGen esetét illetően pedig méginkább környezetbarát megoldásokkal állnak elő a világ legismertebb kriptovalutájának bányászatát illetően.