Így állíts össze egy kereskedési stratégiát a ChatGPT-vel

Azt már szinte mindenki tudja, hogy az OpenAI által fejlesztett ChatGPT nagy nyelvi modell nem csak beszélgetésre jó. A Pedma nevű, kereskedési stratégiákkal foglalkozó X-oldal most azt vette górcső alá, milyen hatékonyan tud kereskedési eljárásokat javasolni és tesztelni a mesterséges intelligencia.

Egy március 27-én közzétett X-bejegyzésben a Pedma az elejétől a végéig bemutatta, hogyan lehet a ChatGPT-t az egyszerű mozgóátlag (MA) keresztezési stratégiák tesztelésére használni a bitcoin BTC Price BTC Price esetében. A megoldás állítólag jobban teljesít, mint a ChatGPT kereskedési botja.

Python-szkript ChatGPT-vel

Első lépésben a ChatGPT-től arra kérdezett rá, hogy milyen könyvtárakat szükséges importálnia a feladat megoldásához – a Yahoo Finance-ről származó adatok kezelésére és a vizualizációra fókuszálva.

Adatlekérés a Yahoo Finance-ről

A szükséges könyvtárak importálása után a Pedma azt kérte a ChatGPT-től, írjon egy olyan szkriptet, amely lekéri a bitcoin történelmi árfolyamadatait (napi OHLC és volumen) 2020. január 1-től kezdődően.

Ez alapvetően egy egyszerű feladat, viszont ChatGPT nélkül sokkal hosszabb ideig tartana a megfelelő kód megírása.

Kereskedési stratégia a ChatGPT-től

A folyamat harmadik lépéseként a Pedma azt kérte a ChatGPT-től, hogy segítsen definiálni egy olyan kereskedési stratégiát, amely az elérhető adatokat használja alapul. Támpontként azt mondta, hogy használjon egyszerű mozgóátlag keresztezési stratégiát Pythonban, és használja a pandas könyvtárat.

Ezzel az egyszerű iránymutatással a ChatGPT egy olyan strukturált piacelemzési megközelítést alkalmazott, amely hozzásegítette a Pedmát az okosabb döntések meghozatalához.

A backtest implementálása

A stratégia definiálását követően a Pedma arra kérte a nyelvi modellt, hogy írjon meg Pythonban egy backtestet, hogy meg tudják ítélni a stratégia teljesítményét.

Azt kérdezték a ChatGPT-től, hogy hogyan tudnák végrehajtani ezt a lépést annak elemzésére, hogy milyen jól teljesít a stratégia valós piaci körülmények között.

Ez a lépés segített a Pedmának megérteni a kereskedési elgondolás hatékonyságát, és felmérni annak potenciális sikerét a piacon.

Eredmények elemzése és vizualizálás

A backtest végrehajtását követően a Pedma egy grafikonon is látni szerette volna az eredményeket és a potenciális profitot. Arra kérték a ChatGPT-t, hogy használják a pandas és matplotlib könyvtárakat.

Hibaelemzés

Az utolsó lépésben a Pedma felfigyelt egy problémára a kirajzolt grafikonon – az ugyanis nem a helyes adatokat jelenítette meg. A hibát később azonosították és kijavították.

A Pedma által bemutatott stratégia egy egyszerű, és bárki számára elérhető lehetőséget vázol fel. Fontos megjegyezni, hogy bár a ChatGPT automatizálja a folyamat időigényes részeit, ennek ellenére nem árt jobban megismerkedni a Pythonnal, ha valaki ki szeretné próbálni. Az ennél is bonyolultabb kereskedési stratégiák további, manuális beállításokat igényelhetnek.