Készen állsz az űrutazásra? Jön az űrlift: egy-két simítás és indulhat a buli

Vissza a jövőbe: 2027-ben már az űrben nyaralhatunk az újonnan megalkotott űrhotelben, most pedig úgy tűnik, megalkotásra készen áll a legújabb szenzáció, az űrlift, mely egyébként az űrközlekedés egy már régóta tervezett rendszere. A hagyományos elképzelés szerint a modell egy szalagszerű kábel segítségével juttatna minden érdeklődőt közvetlenül az űrbe, vagy Föld körüli pályára. Az űrlift kábelét a Földhöz rögzítenék, a végén pedig egy súly lenne, és a centrifugális erő tartaná az egész modellt. A törekvés lényege annyi, hogy a pénztárca- és környezetbarátnak a legkevésbé mondható rakéták nélkül juttassanak el szállítmányokat alacsony földkörüli pályára.

Most azonban annak érdekében, hogy elkerüljük az emberek földhözragadtságát (a szó szoros értelmében), a tudósok egy újonnan kidolgozott terv mihamarabbi elkészítését sürgetik. Az elképzelés szerint a heveder mindkét vége az űrben lebegne, mely által a teherszállítás az egyik pályáról a másikra igencsak egyszerűbbé válna. A jó hír pedig, hogy George Zhu, a York Egyetem gépészmérnöki professzora szerint a jövő és az ezzel együtt járó űrlift már a nyakunkon van, és csak idők kérdése, mikor lesz használható.

Az űrlift technikailag készen áll, már csak egy-két apró, pofonegyszerű mérnöki simítás szükséges” – nyilatkozta.

Mindenki kész? Igenis kapitány!

A professzor egyébként már az elmúlt hónapban beszámolt arról, hogy a „részleges űrlift” mechanikusan már megvalósítható, melynél egyébként két kábelt használnának, hogy a lift mindvégig stabil maradjon. A tervek szerint „amikor a két kötelet összeillesztik, az egyiken a rakomány felfelé, a másikon pedig lefelé mozogna, így az erők kiegyenlítenék egymást.” Mivel pedig a kötelek mindkét vége az űrben lebegne, a „kábelen belüli feszültség korlátozott lenne.”

Zhu megközelítése azonban közel sem zökkenőmentes és számos hátránya van. A professzor maga is elismerte, hogy a modellel elkerülhetetlenné válna, hogy újabb és újabb törmelékek kerüljenek a földfelszínre. Az viszont biztos, hogy ugyan egy ilyesféle űrlift nem oldaná meg maximálisan az űrutazással járó nagy mennyiségű energiafogyasztást, jelentősen megrövidítené az utat, üzemeltetése pedig a jelenlegi hordozórakéták költségének töredéke lenne.