Egy baki miatt kettévált a világ második legnagyobb blokklánca

A világ második számú kriptovalutájának számító Ethereum néhány órával ezelőtt egy szoftverhibának köszönhetően kettévált. A hiba (vagyis inkább a frissítés elmaradása) a node kliensek jelentős részét érintette. Még két héttel ezelőtt a fejlesztők vették észre, hogy a blokklánc fő node szoftverében, a Gethben van egy komoly hiba. Nem sokkal később ki is adtak egy “Hades Gamma” névre hallgató frissítést, ami megoldja ezt a problémát. Azonban a node kliensek jelentős részére nem tették fel a frissítést és mivel a Geth futtatja az Ethereum node-ok 75%-át, a hálózat forkolódott.

Az Ethereum lánc kettéválásának következményei

A szétválást az okozta, hogy az elemzések szerint a Geth node-ok 70-75%-a nem frissített a megfelelő láncra. Az Ethereum hálózat Twitter-csatornája még pénteken meg is erősítette a történteket. Ebben a kis üzenetben fel is szólítottak mindenkit, hogy frissítse a node-ját az 1.10.8-as verzióra. Még nem teljesen ismert, hogy mi lesz a forkolás összes következménye, de jelenleg a Geth node-ok mindössze harmada van a jó láncon. A blokkok nehézségi szintje 10%-ot zuhant néhány óra alatt. A Yearn Finance alapítója, Andre Cronje foglalta jól össze a helyzetet egy tweetben. Azaz miután a legfrissebb és a régebbi Geth forkolódott egymástól a mainneten, így nem igazán tanácsos most tranzakciókat végrehajtani. Inkább mindenki menjen ki a szabadba és tekerjen egyet.

Ethereum split

Az is problémát jelent, hogy a korábbi Geth szoftver verzió lehetővé teszi, hogy a kivált régi láncon dupla költéseket lehessen végrehajtani. És az Ethereum virtuális gépével kompatibilis más láncok, mint a Polygon és a BSC is belefuthat a problémákba. Komoly hatásokról még nem számolt be senki, köszönhetően annak, hogy a bányászok többsége már a frissített Ethereum-szoftvert futtatja. Azaz lehet, hogy nagyon sok node még nem frissített, de ezek főleg a nem bányászati node-ok. Úgyhogy a hír megdöbbentőnek tűnik, de ahogy frissít mindenki az új Gethre, előbb-utóbb rendben lesz a helyzet. Csak azoknak kell figyelni, akik később frissítenek a jó láncra, hiszen az ő esetükben megtörténhet, hogy a most a régi láncon végrehajtott tranzakcióik visszafordításra kerülnek. Plusz mivel nagyon kevés lett a régi láncon a hash kapacitás, így simán végre lehet hajtani egy 51%-os támadást is.