Kevés lehet a központi banki pénzpumpa a piacok megnyugtatására

Úgy látszik még a világ legbefolyásosabb központi bankjainak is megvannak a korlátai.

Tegnap az Európai Központi Bank próbálta megnyugtatni a piacokat, kevés sikerrel. Majd a Fed jött ki a gigacsomagjával.

A tegnapi bejelentéseikre a részvénypiacok kezdetben euforikusan reagáltak, majd átmentek az 1980-as évek óta nem látott napi esésbe. Ma már kimerészkedtek a vásárlók is, de kérdéses kitart-e a pozitív korrekció.

Tegnap szó szerint sehova se lehetett menekülni: esett az arany, a részvények, az olaj.

Az európai részvények rekord mértékben estek, az amerikai befektetésre ajánlott kötvényalapok soha nem látott tőkekivonásról jelentettek.

Mindez annak ellenére, hogy az EKB rátett egy lapáttal a mennyiségi könnyítési programja keretében rendelkezésre álló forrásokra, bővítette likviditási eszközeit, mialatt a Fed újra repófelvásárlásokba kezd.

A világ tehát újra devizákba menekült, dollárba konkrétan, ami aggasztó, mivel a dollárfinanszírozási piacokon vezethet újabb stresszhelyzetekhez újabb lépésekre kényszerítve a különböző monetáris politikák mentén funkcionáló központi bankokat.

A probléma az, hogy a vírus világszerte továbbra is terjed. Az Egyesült Államokban például a koronavírus-esetek száma ugyanazt a pályát követi, mint Olaszországban.

Ha több kormány kezd pánikolni, akkor még közel sincs vége a pénzügyi krachnak, ez pedig a kriptovaluta piacok számára se jelent sok jót. Ez egy fokon ironikus, hiszen a Bitcoin a központi kormányok monetáris politikájára és a frakcionális fedezetű bankrendszerre adott válaszként jött létre, ahol az egyéni pénzügyi függetlenségen, és egy párhuzamos gazdasági rendszerek kiépítésén kellene legyen a hangsúly. Egyelőre a kriptók nem állnak készen, hogy alternatívát kínáljanak e hagyományos gazdasági rendszerekkel szemben.