Indul az év végi pénznyomda az Egyesült Államok központi bankjánál

Az Egyesült Államok központi bankja a jövő hónap közepén legalább 300 milliárd dollárt tervez a pénzpiacokra önteni.

A Federal Reserve december 11-én adott ki egy nyilatkozatot, melyben kijelenti, a jövő hónapban tovább folytatja a “repó” műveleteket.

A Fed szerint az év ezen időszakában a bankoknak megerősítésre van szükségük és a repó ügyletek pontosan e célt hivatottak szolgálni.

“A New York-i Federal Reserve Bank nyílt piaci kereskedője (desk) kiadta a repó-visszavásárlási (repó) műveletek ütemtervét 2019. december 13-tól 2020. Január 14-ig tartó havi időszakra.” – indítja a nyilatkozat.

Majd:

“A legfrissebb FOMC (Federal Open Market Committee) irányelvvel összhangban a desk repóműveleteket fog végrehajtani annak biztosítása érdekében, hogy a tartalék megfelelő szinten legyen és hogy mérsékelje az év végi pénzpiaci kockázatokat, melyek negatívan befolyásolhatják a monetáris politika végrehajtását”

A FED éjszakai repóműveletek keretében december 30 és január 14-e között mintegy 345 milliárd dollárt tervez a bankszektorba pumpálni. Lényege, hogy friss likviditáshoz juttatja a központi bankok bankja az intézeteket. A központi banknak nincs szüksége fedezetre a művelet végrehajtására, voltaképp a levegőből nyomtat pénzt. A tulajdonságai tekintetében hasonlít a mennyiségi könnyítéshez (QE) melynek a lényege szintén likviditásbiztosítás, bizalom visszaállítása a bankközi hitelezési piacokon és a gazdasági növekedés ösztönzése.

Az Egyesült Államok gazdasági növekedése 2019-re mintegy 2%-osra becslik, ami nem kiemelkedő, de stabil expanziónak számít. A repóügyletek felfuttatása azt indukálja, hogy rögös pályára számít a következő évben a Fed és ennek ellentételezésére a bevált eszközéhez, a pénznyomtatáshoz fordul. A komoly kérdés, hogy a Fed mikor kezdi el kozmetikázni a gigászi számokat, melyre előbb utóbb sor fog kerülni.

A Bitcoin meghatározott teljes kínálattal és kiszámítható inflációs görbével rendelkezik, ami garantálja, hogy hasonló típusú beavatkozásra soha nem kerülhet sor.

Kapcsolódó hírek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.