Kevésbé ismertek, de jelentős potenciál van bennük: 2023 feltörekvő meme coinjai

A mémcoinok a kriptopiac létezése óta fontos részét képezik az ökoszisztémának. A Dogecoin 2013-as megjelenése majd 2017-es átütő sikere után bebizonyosodott: a viccnek még az ilyen komoly világban is van létjogosultsága.

Ezek a mémcoinok gyakran nem képviselnek gazdaságilag komolyabb hozzáadott értéket. Ennek ellenére közösségépítő és -toborzó szerepük vitathatatlan. Egyes mémérmék ezenfelül akár jótékonysági céllal is létrejöhetnek.

Ebben a cikkben azokkal a projektekkel fogunk foglalkozni, amelyek kevésbé tartoznak a mainstreambe, ennek ellenére – kapitalizációjukhoz képest – sikerült jelentősebb kereskedelmi volument vagy közösséget összehozniuk.

Dogwifhat (WIF)

A feltörekvő meme coinok piacának legújabb üstököse egy kötött sapkát viselő kutya, amely a Solana blokkláncán jelent meg idén novemberben. Komolyabb célokkal nem rendelkezik, kisebb közössége főképp azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy vicces mémeket osztanak meg egymással.

Moguls

Azt követően került reflektorfénybe, hogy elindulása óta több mint 10 ezer százalékos növekedésre tett szert, amellyel rögtön a a 250. hely környékét ütötte meg a piaci kapitalizáció tekintetében a CoinGecko adatai alapján. A nem túl kiemelkedő pozíció ellenére már csaknem 40 millió dolláros kereskedési volumennel büszkélkedhet. Összehasonlításképp: a fölötte és alatta lévő coinok sok esetben még a 10 milliót sem érik el.

Sokan egyébként a Solana közelmúltbeli ragyogó teljesítményét pont a meme coinokkal is összefüggésbe hozták. Érdekességképp: míg novemberben 400 millió dollárnyi zárolt érték (TVL) volt a Solana blokkláncán, addig ez a szám mára nagyjából 1,3 milliárdra növekedett.

Jesus Coin (JESUS)

A Jesus Coin – bár a szó szoros értelmében nem tekinthető mémcoinnak – mégis a mezőny talán legkiemelkedőbb csillagának számít. Stabil, 17,5 ezres közösséggel rendelkezik az X-en, a weboldaluk pedig igazi mesterműnek számít a maga nemében: megnyitva azt azonnal egy impozáns, freskókkal teli templomban érezheti magát az ember.

Reméljük, hogy a templom falán nem csak ironikus jelleggel hirdetik: „a Jesus Coin küldetése, hogy befolyásolja a kultúrát és fényt hozzon a sötétségbe. Egy decentralizált, hitalapú ökoszisztémát szeretnénk létrehozni, amely három alapelv alapján inspirálja az embereket egymás szeretetére és egy magasabb rendű hivatás keresésére: közösség, tanítványság, gondoskodás.” Ezenfelül a jótékonykodás is szerepel a felsorolt céljaik között.

A hagyományos szentélyekkel összehasonlítva ebben a templomban mindenki thug life szemüveget visel. A Jesus Coin idén áprilisban jött létre, azóta pedig igazán megnyerő árteljesítményt nyújtott a maga 80 ezer százalékos növekedésével. Ez eddig a 430. helyre volt elegendő a CoinGecko ranglistáján.

Milady (LADYS)

Saját meghatározásuk szerint egy „önszerveződő” mémcoinról van szó (jelentsen ez bármit is). A weboldalukon elérhető információk szerint „a LADYS a karma, a báj és a szépség” kriptovalutája.

Moguls

Ez Ethereum ökoszisztémájára épülő Milady az elmúlt 30 napban 150%-os növekedésen van túl annak ellenére, hogy a múlt héthez képest csaknem 50%-kal esett az árfolyama. Kapitalizációja szerint jelenleg a 470. hely környékén mozgolódik a Coingeckón. A csaknem 4 millió dolláros kereskedési volumene és 60 ezer X-követővel rendelkező közössége ennek ellenére vonzó lehetőséggé teszi a minden bizonnyal hölgyeket célzó és látszólag animékre építő kriptovalutát.

A LADYS egyelőre nem érhető el centralizált tőzsdéken, de a csapat erre a célra elkülönítette a teljes készlet 5%-át, így valószínűleg ehhez hasonló tervekkel is rendelkeznek.

Samoyedcoin (SAMO)

A Solana legcukibb nagykövete – áll weboldaluk főoldalán. A szintén kutyás mémre alapuló kriptovaluta főként a közösségépítésben és az új belépők edukálásában határozza meg céljait. Víziójuk, hogy felgyorsítsák a Solana ökoszisztémájának adoptálását, fejlesztését és növekedését.

Moguls

Úgy néz ki, ehhez sikeresen tartják is magukat: annak ellenére, hogy szintén a 470. pozíció környékén foglalnak helyet, 140 ezer fős X-közösséggel rendelkeznek. A mai felsorolásban első ránézésre ők rendelkeznek a legaktívabb közösségimédia-fiókokkal is. Piaci teljesítménye szintén kielégítőnek mondható: árfolyama az elmúlt egy évben több mint 400%-ot növekedett, kereskedési volumene pedig 4 millió dollár fölött mozgolódik.

Hol kereskedhetünk ezekkel a coinokkal?

A legtöbb mémcoinnal főként decentralizált tőzsdéken kereskedhetünk, vagy ETH és SOL ellenében swapolhatjuk azokat a decentralizált pénztárcánkban. A nagyobbak azonban a jelentősebb tőzsdéken is megtalálhatók.

Létezik egy harmadik megoldás is, amit a Meme Moguls (MGLS) platform kínál. A projekt a play-to-earnt ötvözi a mémekre specializálódott kriptotőzsdével. A felhasználók így amellett, hogy játszanak, olyan top mémekkel kereskedhetnek, mint a Pepe, a Dogecoin vagy a Shiba Inu.

Az Ethereumra épülő ökoszisztéma natív tokenje az MGLS, amely jelenleg előértékesítésének 2. fázisában jár. A weboldal szerint az MGLS-tulajdonosok szavazhatnak majd a projekt jövőjét illető kérdésekben, és annak stakingelésével további jutalmakra tehetnek szert. Ezenfelül exkluzív funkciókhoz és eseményekhez nyílik hozzáférésük amellett, hogy fejlesztések során az új verziókat is hamarabb próbálhatják majd ki.

A projekt heti jutalmakkal várja a felhasználóit, amelyek között a leírás alapján luxusnyaralások és pénznyeremények szerepelnek. A moguls név onnan származik, hogy a globálisan komoly befolyással rendelkező személyeket – úgy mint Warren Buffett vagy Elon Musk – használ fel, akiknek mémkaraktereivel reklámozza a platformot.

Az előértékesítés jelenlegi fázisában az MGLS token 0.0023 dollárt ér, eddig pedig már 766 ezer dollár sikerült összegyűjteniük a lakossági befektetőktől.

***Figyelem! Fenti írásunk egy támogatott vendégtartalom. A BitcoinBázis szerkesztősége semmilyen formában nem vállal felelősséget a leírtakért és fokozott óvatosságra inti minden Olvasóját az extrém kockázatos kriptovaluta, CFD, token, metaverse, DeFi, play-to-earn és ICO/STO/SAFT befektetések kapcsán. Egyéni kutatás és az állítások alapos ellenőrzése maximálisan javasolt. Kereskedj, invesztálj és játssz felelősségteljesen.***