Kezdődik: Az USA ismét negatív COVID-tesztet kér a beutazóktól

Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) szerdán közölte, hogy az Egyesült Államok megköveteli a Kínából érkező utazóktól a negatív COVID-19 teszt bemutatását.

Január 5-től a CDC minden 2 éves vagy annál idősebb utastól negatív PCR vagy antigén COVID-19 tesztet kér, akik Kínából, Hongkongból vagy Makaóból utaznak az Egyesült Államokba. A CDC közölte, hogy elsősorban a COVID-19 terjedése miatt aggódik és az ügynökség meg akarja akadályozni, hogy újabb változatok jelenjenek meg az országban.

A CDC szerint a pontos adatok hiánya megnehezíti a szövetségi egészségügyi tisztviselők számára az aggályos változatok azonosítását.

Nem az USA az egyetlen, aki ismét intézkedéseket vezet be a koronavírussal kapcsolatban. A Bloomberg jelentése szerint az olasz egészségügyi hatóságok minden Kínából érkező személyt Covidra fognak tesztelni, miután két Milánóba tartó járat utasainak majdnem felénél kimutatták a vírust.

Emellett Németországban az egészségügyi hatóságok Sebastian Guelde egészségügyi minisztériumi szóvivő kijelentette, hogy aggodalommal figyelik a kínai helyzetet.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság december 26-án jelentette be, hogy az ország 2023. január 8-tól megszünteti a beutazókra vonatkozó karanténkövetelményeket.

Az utazóknak az indulástól számított 48 órán belül negatív PCR-tesztet kell majd szerezniük – közölte. Jelenleg a Kínába belépő utazóknak öt nap kötelező karanténba kell vonulniuk egy engedélyezett létesítményben, majd három napot otthon kell tölteniük.

Az egészségügyi szerv hozzátette, hogy a kiutazó turizmus, amely a világjárvány idején szinte a nullára zuhant, “rendezett” módon fog újraindulni.

Emellett feloldotta a Kínába és onnan induló nemzetközi járatok számának korlátozását.

A világ többi része számára fontos azt tudni, hogy az utazási oldalak adatai szerint a kínai lakosok sietve foglalnak külföldi utakat.

A Tongcheng Travel kínai utazási platform december 27-én tette közzé adatait, amelyek azt mutatják, hogy a külföldre utazáshoz szükséges vízumokra irányuló keresések száma tízszeresére nőtt, a nemzetközi repülőjegyek keresési volumene pedig 850 százalékkal ugrott meg.

Japán, Thaiföld, Dél-Korea, az Egyesült Államok, Szingapúr, Malajzia, Ausztrália és az Egyesült Királyság szerepelt a legkeresettebb úti célok között.

Sean Lin virológus, a Walter Reed Army Institute of Research vírusos betegségekkel foglalkozó részlegének korábbi laboratóriumi igazgatója szerint a Kínai Kommunista Párt (KKP) országának megnyitása valójában egy stratégia arra, hogy mindenki megfertőződjön, nemcsak Kínán belül, hanem szerte a világon.

“Amikor nem tudják megfékezni a járványt, akkor az egész világra kitolják. Pontosan úgy, mint amikor a COVID először tört ki Vuhanban. Az ott megfertőződött emberek utazhattak a világ minden tájára. A stratégia most is ugyanaz, mint korábban” – mondta.

Lin rámutatott a rezsim átláthatóságának hiányára a legutóbbi járvány kitörése közepette, ami a világjárvány elmúlt három évében következetes magatartás volt.

“A KKP nem osztja meg az adatokat, és a nemzetközi közösség nem tudja, hogy hány különböző vírusváltozat terjed Kínában, és hogy vannak-e más összetett fertőzések. Ilyen körülmények között rendkívül felelőtlen a KKP részéről, hogy kiengedi az embereket az országból, amely egy hatalmas járványos terület. Másképp fogalmazva, ez nagyon rosszindulatú.”

A Bloomberg megjegyzi, hogy Olaszország most vizsgálja a kínai turisták pozitív tesztjeit, hogy kiderüljön, vannak-e Kínából érkező új változatok – áll az egészségügyi minisztérium közleményében. Ha új törzset találnak, a tisztviselők szigorúbb korlátozásokat vezethetnek be a Kínából érkező utasokra.

Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy Kínában olyan veszélyesebb mutáció alakult volna ki, amely alapján vírusváltozati területté lehetne nyilvánítani.