Kibányászták a 800 000. BTC blokkot, íme néhány érdekes infó

Jelentős esemény történt ma a bitcoin, a világ első kriptovalutájának történetében, kibányászták a 800 000. blokkot. Ennek örömére vessünk egy pillantást a Bitcoin hálózatának leglátványosabb adataira.

James Check, alias Checkmate, a Glassnode vezető on-chain elemzője a Twitteren osztott meg egy érdekes betekintést a Bitcoin-hálózat eddigi fejlődésébe.

Checkmate a Bitcoin útjának különböző aspektusait vizsgálta, lenyűgöző képet festve a Bitcoin növekedéséről és eredményeiről. Elemzése szerint a 800 000. blokkig összesen 19,437 millió BTC-t hoztak létre, és ezért a bányászok által bezsebelt díj 268,700 BTC. A bányászok eddigi bevétele 52,593 milliárd dollár, aminek nagy része a blokkjutalmakból (94,5%), kisebb része pedig a díjakból (5,5%) származik.

A teljes BTC állomány ¾-ét tőzsdén kívül tartják

James a Bitcoin történetében való elmélyülése során néhány érdekes számszerű adatot is felfedezett. Kiderült, hogy a kibányászott 19,4 millió BTC körülbelül 7,5%-a sosem lett elköltve, ami arra utalhat, hogy ezeket az érméket a korai bányászok örökre elvesztették.

Továbbá a BTC-k jelentős részét 74,6%-át – a tőzsdén kívül tartják a hosszú távra befektető tulajdonosok, ami a felhasználói bázis bitcoin iránti jelentős elkötelezettségét türközi. Mindössze 2,68 millió BTC-t tartanak rövid futamidőben, vagyis ennyi tokennel kereskednek úgynevezett “short-term”-ben. Ebbe a kategóriába soroljuk a “daytrading”-et is, ami napon belüli kereskedésnek felel meg, amikor is az adott illető egy napon belül vásárolja meg, és adja el kriptóit. (Valójában sok esetben átnyulhat az eladás a következő napra, hiszen ezen mesterség művelőinek első számú célja a profitszerzés.)

A tőzsdén tartott BTC-mennyiség mindössze 2,25 millió. Ez pozitívum, hiszen arra utal, hogy a befektetők nagy része körültekintő a befektetéseivel kapcsolatban, és digitális eszközeit biztonságban tartja, például nem letétkezelő tárcákban, vagy fizikai hardveres tárolókon. (A nem letétkezelő kriptotárca olyan tárca, ahol csak a tulajdonos birtokolja és ellenőrzi a privát kulcsokat. Azon felhasználók számára, akik teljes ellenőrzést szeretnének a pénzeszközeik felett, a nem letétkezelő tárcák jelentik a legjobb megoldást.)

9 hónap, és jön a következő Bitcoin felezés!

Egy másik megjegyzésben Joe Consorti, a Bitcoin Layer piaci elemzője fejtette ki gondolatait a mérföldkővel kapcsolatban. Consorti megjegyezte, hogy a 800 000. blokk kibányászásával a BTC kínálat negyedik felére csökkenése már csak 40,000 blokknyira van (~9 hónap).

A Bitcoin felezés körülbelül négyévente, pontosan 210 ezer blokkonként történik, amikor a bányászoknak a kibányászott blokkok után járó jutalom és az inflációs ráta a felére csökken. A legelső felezés 2012-ben történt, ekkor a bányászoknak járó blokkjutalom 25 BTC-re csökkent, majd 2016-ban 12.5 BTC-re, 2020-ban pedig 6.25 BTC-re. A 2024-es felezés során az új blokkjutalom értéke 3,125 BTC lesz.

A blokklánc hálózatokon a tárcák egyenlegét nem egy változó formájában tárolják, mint például János egyenlege: 100 BTC. Ehelyett több UTXO-ból számítják ki, amelyek lényegében a tárcán végrehajtott összes tranzakció összegéből megmaradt, el nem költött kriptopénzek egységei.

Összesen 867 millió BTC tranzakció zajlott le

A Bitcoin (BTC) hálózat 14 éves története során 867 millió tranzakciót dolgozott fel. Ez blokkonként átlagosan 1084 tranzakciót jelent. Ezen adatok alapján minden egyes tranzakció során körülbelül 126,4 ezer dollár kerül átutalásra.

Egy szintén lenyűgöző információ, hogy a Bitcoin blokkláncán tárolt összes adat 497 GB-ot tesz ki.

 

Miért esett 30 000 alá a bitcoin?

A pozitív hálózati alapok ellenére a BTC árfolyama 30 000 dollár alá zuhant, miután rövid időre átlépte ezt a szintet. Lehetséges, hogy a befektetők óvatosak, mivel a Federal Reserve ebben a hónapban újabb kamatemelést tervez bevezetni. Egyes jelentések szerint ez lehet az elmúlt 22 év legnagyobb kamatemelése. A kamatemelést általában a kockázatos eszközök eladása előzi meg.

A BTC a cikk írásakor 29.750 dolláron kereskedik.