A jövő évi felezés padlóra küldheti a bitcoin bányászok közel felét

A Bloomberg becslése szerint a következő bitcoin felezésnél, 2024. áprilisában a bitcoin bányászok ismét veszteséget kezdenek el majd termelni. A bitcoin felezés során a bányászati jutalmak megfelezésre kerülnek minden negyedik évben. Ezen felezések után eddig minden esetben bikapiac következett be, szóval a befektetők mindig örömmel várják az eseményt. 2012-ben a felezés után a BTC ára 8,45%-kal, 2016-ban 290%-kal, 2020-ban pedig 560%-kal emelkedett egy éven belül.

A bitcoin bányászoknak sürgősen lépniük kell, ha profitnál akarnak maradni jövőre is

A következő felezésnél jövő áprilisban a bányászati jutalom értéke 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökken majd. A bányászok az eddigi felezések során megjelenő veszteségeket hatékonyságnöveléssel és technológiai fejlesztésekkel ellensúlyozták. Plusz ugye a BTC áremelkedését is ki tudták használni, mivel nagy profittal adhatták el coinjaikat. Viszont a következő felezés már nem lesz egyszerű. Hiszen a növekvő áramköltségekhez az is társul, hogy a bitcoin bányászok közel fele bőven nem az optimális hatékonysággal bányászik. Egy elemző számítása szerint a jövő április felezéssel az áramköltség nullszaldós pontja 0.06 USD/kWh körülre fog visszaesni. Viszont a bányászok 40%-a biztosan ennél magasabb költséggel dolgozik. Ez azt jelenti, hogy ezen bányászok és azok, akiknek nincs saját bányászgépük, komoly kihívással szembesülnek a jövő évben.

Több bányászati elemző szerint jövő áprilisban a bányászok közel fele magasabb költségen fog bányászni, mint a bitcoin aktuális ára. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy a nagy cégeknek komoly adósságállománnyal is meg kell küzdeniük. A globális kriptobányászati szektor teljes adósságállománya a 2022-es 8 milliárd dollárról 6 milliárd dollárra csökkent 2023-ra. Tehát nem elég, hogy a bitcoin bányászati jutalom feleződik és az áramköltségeket is nehéz lesz kigazdálkodni, még az adósságállományt is csökkenteni kell.

Júniusban pedig csúcsra ért a bányászati nehézség is, tehát a csökkenő jutalomért növekszik a verseny. Ha a jelenlegi profitszintet akarnák megtartani a bitcoin bányászok, akkor a Foundry egyik vezérigazgatóhelyettese szerint a BTC árának legalább 50 ezer dollárig kellene emelkednie jövő áprilisra. 2023. első negyedévében 14 tőzsdén listázott bányászati cég átlagosan 7200 és 18900 dollár közötti költségen bányászott egy bitcoint. A felezéssel ez az érték a duplájára fog majd nőni a Bloomberg elemzése szerint.