Kibertámadás sújtotta a MediaMarktot – az elkövetők bitcoint követeltek

A MediaMarkt európai elektronikai üzletlánc a hírek szerint egy vasárnap este indított Hive zsarolóprogram-támadás ügyében nyomoz, a támadók több millió dolláros váltságdíjat követeltek bitcoinban.

A Magyarországon is rendkívül népszerű elektronikai üzletláncot kibertámadás sújtott. Állítólag az elkövetők titkosították és blokkolták a vállalat különböző kulcsfontosságú szolgáltatásait, beleértve a hitelkártya-elfogadást és a visszáru elfogadásának lehetőségét egyes üzletekben. Az online eladásokat a hírek szerint ez nem érintette.

A támadók a Bleeping Computer technológiai oldal szerint 240 millió dollárt követeltek a titkosított adatok felszabadításáért, de a váltságdíjat gyorsan csökkentették. Helyi jelentések szerint 50 millió dollárt kértek, miután a MediaMarkt tárgyalásokat kezdett a támadókkal. A támadók állítólag kijelentették, hogy bitcoinban fizessenek.

Amikor egy szervezet zsarolóvírus-támadással szembesül, számos fontos fájl és dokumentum lényegében blokkolva van. A támadók ezután egy nagyobb összeget követelnek egy ún. dekódolóért cserébe, amivel a megtámadott vállalat visszafejtheti az adatokat.

A MediaMarkt több mint 1000 üzletével és közel 25 milliárd dolláros éves bevétellel Európa legnagyobb és legjövedelmezőbb elektronikai kiskereskedője.

Egyre több cégre csapnak le zsarolóvírussal

A kriptovaluták árfolyamának folyamatos emelkedése mellett a zsarolóvírus-támadások gyakorisága és a követelt összeg is nőtt. A Chainalysis blokklánc-adatszolgáltató szerint idén májusra a zsarolóvírus-támadásokból ellopott kriptodevizák összege már elérte a 81 millió dollárt.

Az elmúlt hónapok talán legjelentősebb támadása a U.S. Colonial Pipeline meghekkelése volt. Idén májusban az Egyesült Államok délkeleti részének kiszolgálásáért felelős nagy olajvezeték-rendszer egy zsarolóvírus-támadás miatt kénytelen volt leállni. Ennek következtében a régió számos államában üzemanyaghiány lépett fel.

Az Egyesült Államokban az igazságügyi minisztérium a terrorizmussal azonos szintre emelte a zsarolóvírus-fenyegetéseket. Az amerikai kormány külön munkacsoportot is létrehozott, hogy figyelemmel kísérje ezeket.