Kiderült, hogyan tudott kémkedni az USA az európai államok vezetői után

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a dán titkosszolgálattól (FE) kapott segítséget az európai politikusok, köztük Angela Merkel német kancellár és Frank Walter-Steinmeier akkori német külügyminiszter utáni kémkedésbenderült ki az európai média nyomozásából. A kiszivárgott dokumentumok szerint Joe Biden jelenlegi amerikai elnök is elég komolyan benne volt a buliban.

Edward Snowden amerikai informatikus még 2013-ban hozott nyilvánosságra egy szigorúan titkos dokumentumot, mely szerint az USA nemcsak saját állampolgárait, hanem a világ számos országának vezetőit is lehallgatja. Akkoriban mindez elég nagy botrányt kavart, és Snowden Oroszországba kényszerült menekülni. Most viszont több európai sajtóorgánum – többek között a dán DR, a német NDR, a svéd SVT, a norvég NRK és a francia Le Monde – szerzett hozzáférést a dán titkosszolgálat belső jelentéseihez.

A kémkedés elsősorban a dán elektronikus hírközlési rendszerek eltérítésével történt, mely során a német, svéd, norvég, holland, francia, sőt még a dán pénzügyi ipar politikusait is célba vette az NSA. A dán kormány, miután értesült az FE akcióiról, elviekben a titkosszolgálat egész vezetését lemondtatta. Azt azért valljuk be, elég elképzelni, hogy az FE ne értesítette volna saját kormányát a 2012 és 2014 között zajló eseményekről. Mindenesetre Snowden szerint Biden a kémkedés minden kis részletében otthon volt, és „jól felkészült” a vádak megválaszolására, hiszen „már az elejétől fogva részt vesz a botrányban”.

Ha mindez igaz, az NSA és az FE is felkötheti a gatyáját

A kiszivárgott dokumentumokra és a hírekre válaszul Bakke-Jensen norvég védelmi miniszter elmondta, hogy „komolyan veszik az állításokat”, míg Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter „részletes tájékoztatást követel a történtekről”. A német kancellári hivatal nem kívánta kommentálni mindezt, viszont ők is egyelőre csak a dán újságírók által szereztek tudomást a történtekről. Egyelőre sem az NSA, sem pedig a dán titkosszolgálat nem reagált a vádakra. Ha viszont kiderül, hogy tényleg igazak az állítások, a francia miniszter szerint komoly következményekkel fog mindez járni.

Peer Steinbrück korábbi ellenzéki vezető, akinek telefonos beszélgetését állítólag szintén figyelemmel kísérték, az esetet „politikai botránynak” tartja:

“Elég groteszk, hogy a barátságos hírszerző szolgálatok valóban kémkednek más országok képviselői után” – nyilatkozta.