Kim Dotcom bitcoin megoldás felé kacsintgat

Pénteki bejelentése alapján nagyon úgy tűnik, hogy Kim Dotcom bitcoin alapú megoldással szeretné újraindítani a 2012-ben lekapcsolt Megauploadot.

A német-finn Kim Dotcom jelenleg Új-Zélandon él, és éppen az Egyesült Államokba történő kiadatása ellen harcol, ahol szerzői jogok megsértése miatt akarják bíróság elé állítani.

Pénteken Twitteren csepegtetett további információkat a Megaupload 2-ről, aminek a várható elindulása 2017. január 20. lesz. A Megaupload felhő alapú tárolást és megosztást nyújtó szolgáltatás, amit a jövőben az ígéret szerint fejlettebb biztonsági rendszer fog támogatni.

Emellett a saját domain nevünk használata is ingyenes lesz, valamint a távoli fájlokhoz is hozzáférést fog biztosítani a felhasználók számára. Dotcom azt is hozzátette, hogy a magasabb szintű biztonság „rémálom lesz azok számára, akik tömegmegfigyeléssel és cenzúrával próbálkoznak”.

A Bitcache-re oda kell majd figyelni

Az új, a Megaupload rendszerhez kötött bitcoin pénztárcát valószínűsíthetően Bitcache-nek fogják hívni, és saját véleménye szerint a honlap elindulása után a bitcoin árfolyama az egekbe fog szökni. Csak találgatások vannak, hogyan is kapcsolódik a bitcoin a Megauploadhoz. Egyelőre az az általános vélekedés, hogy a felhasználók valamennyi bitcoint kapnak majd a feltöltéseikért cserébe.

Habár egyelőre nagy a bizonytalanság a Bitcache jövőjével kapcsolatban, Dotcom magabiztosan 2000 dollár feletti bitcoin árfolyamot jósolt 2017-re. Emellett mindenkinek azt tanácsolja, hogy „vegyen bitcoint, amíg olcsó, mondjuk  most azonnal”.

Egyelőre annyit lehet tudni a Bitcache-ról, hogy Dotcom szerint megoldást kínál majd a bitcoin méretezhetőségi problémájára. „A blokklánc minden korlátját feloldja” – mondta a rejtélyes új megoldásról.

A probléma röviden abból áll, hogy a blokkláncon minden blokk adott méretű lehet (1 MB), ami egyértelmű gátat szab a hálózaton teljesíthető tranzakciók számának. Lényegében ez a korlátozás akadályozza meg, hogy a bitcoint szélesebb körben is használják, például mikrofizetések teljesítésére.

Elméletben elképzelhető egy újfajta bitcoin megjelenése, amelyben nem létezik korlát a blokk nagyságára. Az esetleges új megoldás elfogadása nagymértékben függ majd a bitcoin szakértők véleményétől.

Az mindenesetre bizonyos, hogyha Kim Dotcom bitcoin világban való népszerűsége tovább fog nőni, ha valóban megoldotta a blokk nagyságának feloldását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük