A kínai Sencsen 900 millió forintnyi digitális jüant sorsol ki

Kína már az elmúlt évben belekezdett digitális valutájának eddigi legnagyobb szabású tesztjébe, melynek célja a készpénzmentes jövő megteremtése. Célja lebonyolítására lottósorsolásokat rendez, melyet ismét Sencsen városa szervez. A nyeremény 20 millió digitális jüan, melynek értéke körülbelül 900 millió forint.

Sencsen kormánya az elmúlt év utolsó napján bejelentette, hogy újabb lottósorsolást szervez, és a kínai hagyományoknak megfelelően 100 ezer úgynevezett „vörös borítékot” sorsol ki a helyi lakosok között. A borítékok értéke egyenként 200 digitális jüan, azaz körülbelül 10 ezer forint. A közlemény szerint a szerencsés lottónyertesek január 7. és 17. között több mint 10 ezer áruházban, étteremben, valamint szupermarketben költhetik el a megnyert digitális jüanokat.

Mi is az a digitális jüan?

Kína digitális jüanja a kriptóktól eltérően egy olyan központosított digitális pénz, melyet a kínai központi bank bocsájt ki. A digitális valuta fejlesztése már évek óta jelen van Kínában, azonban a hivatalos bevezetése még várat magára. A kísérletek sikeressége pedig abban rejlik, hogy a lakosok nagyrésze már elektronikus fizetési rendszereket használ, így nem lehet különösebb változást érzékelni.

Tavaly októberben éppen Sencsenben indult útjára Kína első, az egész városra kiterjedő digitális jüan tesztje. A teszt során összesen 440 millió forintot osztottak szét, amelyet a nyertesek mintegy háromezer helyi üzletben költhettek el. A teszt december 27-én ért véget, és a kormány egy WeChat-bejegyzésben közölte, hogy 96 614 lottónyertes kapta meg a digitális jüant. Továbbá az is kiderült, hogy a digitális jüan 55%-át offline üzletekben, míg a pénz többi részét a kínai JD.com e-kereskedelmi platformon keresztül költötték el. A The Block jelentése szerint decemberben Szucsou nevezetű város megduplázta a kínai digitális jüan tesztelésére irányuló erőfeszítéseket.

A nyertesek közül 536 ember tesztelte az offline érintéses fizetési funkciót. A Beijing Business Today jelentése szerint a Szucsou teszt azonban néhány műszaki hibát és kiskaput fedezett fel ezen lehetőségben, így a Sencsen átal szervezett legújabb teszt egyelőre még nem alkalmazza a technológiát.