Kínában a digitális jüan tranzakciók száma elérte a 4 milliót

Kínában gyors ütemben zajlik a digitális jüan tesztelése: a digitális jüan tranzakciók száma elérte a 4 milliót.

Felgyorsult a digitális jüan tesztelése

Kína központi bankja, a People’s Bank of China (PBOC) elnöke Yi Gang hétfőn egy virtuális konferencián nyilatkozott a digitális jüan tesztelésének előrehaladásáról. A bank elnöke arról számolt be, hogy a digitális fizetőeszköz pilot tesztje jelentős mértékben felgyorsult az áprilisi indulás óta. A tranzakciók száma megduplázódott az elmúlt hónapban. Egészen eddig a pilot teszt szakaszban közel 2 milliárd jüan, azaz több mint 92 milliárd forintnak megfelelő kínai valuta került felhasználásra 4 millió különálló tranzakcióban.

A tesztelés fontosságát az is alátámasztja, hogy a múlt hónapban a PBOC fejenként 200 digitális jüant adott 50 ezer olyan sencseni lakosnak, akik vállalják a tesztelésben való részvételt. A szétosztott pénzt a szerencsés kiválasztottak több mint 3000 előre kijelölt üzletben költhették el.

Az elnök szerint a digitális valuta infrastruktúrájának tervezési munkálatai befejeződtek. A Szucsou és Csengtu városok, valamint Peking déli Xiong’an térségének részvételével történő közös tesztelés pedig kezdeti fázisban van.

Az új digitális valuta jelentősége

A PBOC számításai alapján a digitális jüant több mint 12 ezer lehetséges módon lehet felhasználni. Ezek közül elsősorban a számlafizetést, a közlekedést és a különböző kormányzati szolgáltatásokat lehet kiemelni mint kulcsfontosságú területek.

A digitális jüannal egyébként Kína alapvető célja az, hogy az új valuta a forgalomban lévő készpénz helyébe lépjen. Továbbá a szabályozó hatóságok számára hatékonyabb ellenőrzést biztosítson ebben a gyorsan digitalizálódó gazdaságban. A digitális jüan hivatalos indulása előtt azonban a jegybank elnök szerint még szükséges egy olyan jogi keretrendszert kialakítani, ami biztosítja a hálózat magasabb szintű átláthatóságát.

Hogy áll a digitális dollár?

Kína digitális jüan projektjének előrehaladottságát látva sokak számára kérdésként merül fel, hogy az Egyesült Államok mikor lép előre a digitális dollár kérdésében. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke nemrégiben egy virtuális konferencia keretein belül nyilatkozott a digitális dollárról. Véleménye szerint az Egyesült Államok kötelessége, hogy élen járjon az új digitális innovációk terén. Ugyanakkor, elővigyázatosságra is int. Az sokkal fontosabb, hogy helyesen csinálják, mint hogy elsők legyenek. Ebből kifolyólag az Egyesült Államok nem csak a várható előnyöket nézi, hanem számba veszi a lehetséges kockázatokat is.

Kapcsolódó: