Hamis chipek árasztják el a piacot – globális probléma van kialakulóban

A chipek alkalmazása számos iparágban nélkülözhetetlenné vált az elmúlt évtizedekben, éppen ezért is jelent nagy nehézséget a hiányuk. Leginkább a telefon-, konzol- és autógyártásban figyelhető meg a probléma, ugyanis nemcsak, hogy kevesebb terméket tudnak így a cégek előállítani, de áraikat is kénytelenek hatványozottan megemelni.

Egyéb cikkekkel egyetemben, Kína a chipek vezető exportőre világszerte, s ezáltal könnyedén képes befolyásolni a piacot. Ebből kifolyólag a chiphiányt ügyesen kihasználják a hamisított és hibás chipekkel üzletelő kereskedők is. Véletlenül sem arról van szó, hogy eddig a kínai piac utánzatoktól mentes volt, azonban a tavalyi év során rendkívüli módon megugrott a gyenge minőségű, hamis chipek értékesítésének aránya. Ez a probléma még inkább rossz fényben tünteti fel a kínai minőség-ellenőrzési eljárásokat, amelyek eddig sem bizonyultak a legmegbízhatóbbnak.

Mit mondanak a hozzáértők?

A China Economic Observer gazdaságpolitikai hírlapnak nyilatkozó chipekkel foglalkozó kereskedő elmondta, hogy az egyre növekvő kereslet mellett a beszállítók már nem is próbálják meg eltitkolni a hamisítványok előállítását. Sőt, nyíltan felvállalják, hogy külön gyártósorokat hoznak létre az utánzatok és a felújított chipek termelésére. Mindezek tetejébe, a forgalmazók a selejtes termékeket már nem fél áron árusítják, hanem az árucikk teljes piaci értékét kérik el értük.

A bennfentes eladó a chipek 2 típusát fedte fel. Az egyik fajtája a már használt és kidobott, de gondosan felújított chip, amelyről eltávolítják a logót és más csomagolásban újra eladják. A másik változat esetében pedig a szabvány szerinti futószalagról kiszelektált chipeket értékesítik úgy, mintha kifogástalan minőségű termékek lennének.

Ezen tények tekintetében nem meglepő, hogy a vásárlók elégedetlenek voltak a chipek teljesítményével, megbízhatóságával és tartósságával is. A hiányosságok nem rögtön jelentkeztek, ugyanis hosszabb időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy felfigyeljenek rá a vevők, illetve szélsőséges körülményeknek kellett őket kitenniük. Ennélfogva a legtöbb esetben a vásárlók és a chipeket felhasználó vállalatok lettek megkárosítva, míg a hamis árukkal kereskedő felek gond nélkül megúszták a dolgot.

A kis- és középvállalkozások járnak a legrosszabbul

Ezen vállalkozásoknak sajnos nem nyílik lehetőségük arra, hogy külföldről szerezzenek be színvonalas alapanyagokat termékeikhez, így a belföldi piac nyújtotta opciók közül kényszerülnek választani. Ebből adódóan a kis- és középvállalkozások lettek a hamisított chipek legnagyobb felvásárlói egész Kínában.

A hamis chipek többsége az országon belül kerül eladásra, azonban egyre valószínűbbé válik, hogy az exportált elektronikai cikkek által a tengeren túlra is jócskán jut belőlük. Sajnálatos módon ennek megelőzésére kevés esély van, annak ellenére, hogy a kínai jogszabályok tiltják a hamisított cikkek forgalmazását.

Az az eshetőség is fennáll, hogy a készletek hiánya és a magasabb árak elkerülése érdekében néhány cég önkéntesen vállalja be az illegális chipek használatát a legitim verziókkal szemben, amelynek a kereskedők természetesen szerfelett örülnek. A két fél számára ez igazán kifizetődő, viszont az ostor a vásárlókon és felhasználókon csattan legvégül.