Egyre nagyobb gondot okoz a chiphiány

Több portálon is megjelent a napokban, hogy komoly fennakadásokat okoz az autógyártásban a chiphiány. Úgy látszik, hogy nem csak az autóipar küzd a gonddal, mert már a telefon- és a konzolgyártókat is elérte.

A Qualcomm félvezető gyártó CEO-jának bejelentése szerint az évek óta tapasztalt legkomolyabb hiány és már minden egyes szektorra kiterjed.

Nem csak a Qualcomm vezér szólalt fel, más piacvezető cégek is panaszkodnak. Az Apple a napokban jelentette be, hogy alkatészhiány miatt leállították a felsőkategóriás iPhone mobilok gyártását. Az NXP Semiconductors pedig arra figyelmeztet, hogy a chiphiány kezd általános válsággá terebélyesedni. A Sony szintén jelezte, hogy a hiány miatt nem fogja tudni kielégíteni teljes egészében a 2021-es megrendeléseit. Lenovo ugyanígy.

Elemzők szerint a hiányt elsősorban a pandémia, a gyárakban bevezetett távolságtartás, illetve a táblagépek, laptopok, okostelefonok és elektromos autók iránti rohamos keresletbővülés okozza. A Strategy Analytics elemzője szerint csak az okostelefon-alkatrészek ára az elmúlt 6 hónapban több, mint 15% -kal emelkedett.

A hiány epicentrumában a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. áll, ami az újabb Kína kontra Tajvan csörte kellős közepébe csöppent közvetetten miután Kína a hetekben többször is behatolt a tajvani légtérbe megsértve ezzel az ország szuverenitását és ezzel újabb diplomáciai bonyodalmat okozva.

Egyre nagyobb gondot okoz a chiphiány
Chip import Kínába | Forrás: Bloomberg

De a kínai Huawei se teljesen tiszta a kialakult hiány ügyében, amit a chip alkatrészek felhalmozásával vádolnak arra ösztönözve a többi elektronikai termék gyártóját is, hogy kövesse a példáját. Egy jelentés szerint:

“Az ipari vezetők a túlzott készletfelhalmozást hibáztatják, amely a nyáron indult amikor a Huawei Technologies Co. – okostelefon- és hálózati eszközgyártó – elkezdte felhalmozni az alkatrészeket, hogy ezzel biztosítsa túlélését az egyesült államoki szankciók miatt. A Huawei-vel az élen a chipek importja közel 380 milliárd dollárra emelkedett 2020-ban Kínában – ez az ország teljes importjának csaknem egyötödét teszi ki.

A riválisok, köztük az Apple is, a saját készletük miatt aggódva, hasonlóan reagáltak. A maradj otthon éra ugyanakkor a legdrágább tévéktől kezdve a legalacsonyabb légtisztítókig serkentette az elektronikai eszközök értékesítését, amelyek mindegyike okos és személyre szabott chipekkel érkezik. A TSMC vezetői a két legutóbbi bevételi figyelmeztetésükben kiemelték, hogy az ügyfeleik a szokásosnál több készletet halmoznak fel, hogy így védjék magukat a bizonytalanságok ellen, és ez a tendencia már egy ideje tart.”

“Chipkészlet-fegyverkezési verseny zajlik” – véli a Drop társalapítója és termékvezetője Will Bright. Mario Morales, az IDC elemzője szerint: “Sok minden a tavalyi második negyedévre vezethető vissza, amikor is az egész világ lényegében leállt. Számos autóipari vállalat leállította a gyártósorait, a beszállítóik új prioritásokat tűztek ki. Csak az év második fele hozhat megkönnyebbülést a piacoknak.”

Arról még nincs információ, hogy mekkora kárt fog elszenvedni a szórakoztató elektronikai ipar, de az már kiderült, hogy az autóipar 61 milliárd dollár értékű kieséssel kell számoljon. A GM, Nissan és a Ford egyaránt termeléscsökkentést vezetett be a gyáraiban.

A hiány közvetetten a bányászhardver és videokártya gyártókat is érinti, habar nem feltétlenül a chiphiány miatt, hanem a november óta elszabadult kriptovaluta árfolyamok hatására, amik felhajtják a bányászatra alkalmas hardverek árait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük