Kína gazdasága gyengül, elemzők szerint csak a Bitcoin nyújthat megoldást

Kína tőkekiáramlásának értéke (amerikai dollárban közel 50 milliárd) 8 éve nem látott magasságokat ért el az augusztusi hónapban. Az esemény hatására a befektetők várhatóan Kína határain kívül keresnek befektetési lehetőségeket. Az eset a kutatók vitatárgyává vált, akik azt vizsgálják, hogy vajon vezethet-e a kialakult helyzet és az új befektetési opciók keresése a Bitcoin fellendüléséhez.

Vezethet-e a Bitcoinhoz a kínai tőkekiáramlás és a jüan gyengülése?

A legfrissebb hivatalos adatok szerint a kínai tőkekiáramlás augusztusban elérte a 49 milliárd dollárt. Ez 2015 decembere óta a legnagyobb havi érték volt, ami potenciálisan további nyomást jelenthet a jüanra.

“A Bitcoin kínai befektetők általi ismertsége a gyengülő hazai gazdaság idején jelentős beáramlásokat eredményezhet a Bitcoinba a következő hónapokban” – mondta Markus Thielen, a Matrixport kutatási és stratégiai vezetője.

“Az USD/CNY árfolyam 17 éves csúcson van, mivel az amerikai gazdaság erőteljesen bővül, míg a kínai gazdaság növekedési lendülete gyengélkedni látszik” – mondta Thielen.

“A Covid-19 utáni fogyasztási fellendülés alulmaradt, és a hatóságok nem hajtottak végre megfelelő intézkedést a gazdaság támogatására. A kínai vállalatok a növekedés hiányában gyenge árrésektől (a termékek eladási árából befolyt összeg) szenvednek”.

Thielen úgy véli, hogy a jüanra nehezedő folyamatos nyomás és a helyi vállalatok növekedésének hiánya miatt a befektetők Kínán kívül kereshetnek lehetőségeket.

“A kripto lehet az egyetlen életképes lehetőség”

“Tekintettel az ország szigorú tőkekontrolljára, a kripto bizonyulhat a kevés elérhető csatorna egyikének” – érvelt Thielen. “A kripto lehet az egyetlen életképes lehetőség” – tette hozzá.

Egy szeptember 20-i X-en közzétett bejegyzésében a BitMEX társalapítója, Arthur Hayes is kitért a kínai gazdaságban előállt helyzetre. Megosztotta ötleteit arról, hogy szerinte mi állhat a kialakult állapot hátterében. Elsőként annak lehetőségét hozta fel, hogy a kínai tőke aranyba áramlik majd. A következő pontban az Egyesült Államok dollárban fennálló offshore adósságának visszafizetésére tért ki. Végül pedig arra gyanakodott, hogy néhány helyi nagyágyú készül titokban elhagyni az országot. Hozzátette, hogy abban reménykedik, hogy a tőke egy része utat talál a Bitcoinhoz.

Valójában 2016 végén már lejátszódott egy hasonló eset. Akkor arról számoltak be, hogy a kínai befektetők egyre inkább a Bitcoin felé nyúlnak, hogy tőkét juttassanak ki az országból.

Az akkori kiáramló tőke kereskedési volumene és a kínai jüan értéke valószínűsíthetően közrejátszott a Bitcoin árfolyam-növekedésének hátterében, amikor is a BTC 2017 végére olyan csúcsot ért el, amely örökre megváltoztatta jó néhány befektetője életét.

A Singular Research kriptoelemzője, Edward Engel szerint azonban az idők megváltoztak, és a kínai tőkekimenekítés ma már nem biztos, hogy ugyanolyan hatással van a Bitcoinra, mint akkoriban.

“Kína eléggé mesterelte a kiáramlás megállításának módját, ezért meglepődnék, ha az emberek régebbi módszereket használnának.”

“Utoljára 2017-2018-ban hallottam ilyesmiről, amikor a dzsunkák a bitcoint az underground bankok támogatására használták. Mindannyian tudjuk, hogy a KKP [Kínai Kommunista Párt] azóta betömte azokat a lyukakat”. (A “dzsunkák” olyan szervezetekre utalnak, amelyek segítettek a gazdag kínai szerencsejátékosoknak jelentős pénzösszegeket a tengerentúlra vinni. Kína azóta keményen fellépett ezekkel a cégekkel szemben.)

A BTC jelenlegi árfolyama

A bitcoin ára augusztus közepe óta továbbra is 25 000 és 27 000 dollár között mozog. Múlt héten hétfőn a két hónapos mélypontra, 25 000 dollár alá zuhant, de a hét elején egy új spot ETF kérvényről érkező pozitív hír gyorsan meglódította az árfolyamot. A kriptopénz a hír hatására magára talált és 2 hónap után először átlépte a 27 000 dolláros árfolyamot. A BTC ezután még négy napig fent tudta tartani a 27-essel kezdődő árat, majd visszaesett. Jelenleg 26 570 dolláron kereskednek vele.