Kína leszámol a helyi fizetési szolgáltatók dominanciájával: a Tencent értéke már $62 milliárdot zuhant

Két napja folyamatosan zuhannak a Tencent Holdings Ltd, Ázsia második legértékesebb vállalatának részvényei. A csaknem 62 milliárd dolláros értékcsökkenés azt követően következett be, hogy a kínai szabályozók Jack Ma fizetési szolgáltatásokat kínáló vállalata, az Ant Group után a Tencentet is komoly szigorításokra kényszerítenék.

Jack Ma Ant Groupja után a Tencent fizetési szolgáltatásaival is le akarnak számolni a kínaiak

A Tencent részvényei már pénteken 4,4%-ot estek Hong Kongban, majd hétfőn ezt tovább 4% követte. A zuhanás nem érkezett teljesen váratlanul, hiszen a Tencent mellett a lakossági fizetési szolgáltatások szektorát domináló Ant Group már nagyon súlyos szabályozási szigorításokkal kellett, hogy szembenézzen az elmúlt hónapokban. A közhangulat pedig egyértelmű Pekingben: az eddig viszonylag szabadjára engedett fintech vállalatoknak is be kell tartania a kommunista párt szabályait. Li Ko-csiang miniszterelnök március elején egy beszédében tett ígéretet arra, hogy leszámolnak a monopóliumokkal és a szabályozatlan tőke terjedésével.

Kína leszámol a helyi fizetési szolgáltatók dominanciájával: a Tencent értéke már $62 milliárdot zuhant

A Tencent részvényei már múlt pénteken zuhanni kezdtek. Forrás: google.com

Ez a Jack Ma alapította Alibabához tartozó és az Alipayt kifejlesztő Ant Group esetében azt jelentette, hogy a tervezett novemberi IPO-juk lefújásra került, és egy antitröszt vizsgálat mellett teljes átszervezésre is kényszerültek. Az Ant Group CEO-ja, Simon Hu pénteken mondott le posztjáról.

A Pony Ma alapította Tencent könnyen hasonló sorsra kerülhet majd, és arra lehet kötelezve, hogy egy pénzügyi holding vállalatot hozzanak létre. Ez magába foglalhatja a banki, biztosítási és fizetési szolgáltatásaikat is.

Az internetóriás fintech részlegének értékét jelenleg 105 és 120 milliárd dollár közé teszik a szakértők, köztük a Bernstein elemzői. Ebből nagyjából 70 milliárd dollárt ér a fizetési szolgáltatás, míg a maradék a hitelezés, vagyonkezelés és biztosítással foglalkozó rész.

A szabályozások a digitális jüan fejlesztésével párhuzamosan indultak el. A CBDC bevezetésével szintén a fizetési piac magánszereplőinek uralmát tudná felszámolni a kínai kormány – amellett, hogy növeli a hazai fogyasztást is az országban. A mostani korlátozások előtt a két fizetési óriás dominanciája a szektorban egyértelmű volt. Az Alipay korábban a piac csaknem 55%-át tudhatta magáénak.