A digitális jüan megtörheti az Alibaba és a Tencent dominanciáját

A hamarosan induló digitális valuta csökkentheti a helyi fintech és fizetési szolgáltatásokat kínáló vállalatok egyeduralmát Kínában, állítják a szabályozók. Komoly átrendeződésre számítanak egyes szakértők a digitális jüan bevezetése után.

A Financial Times kedden megjelent cikke szerint a digitális jüan csökkentheti az olyan nagy vállalatok dominanciáját, mint az Alibaba vagy a Tencent. A szabályozók úgy vélik, hogy a kínai központi bank, azaz a Kínai Népbank azért sürgeti a CBDC mihamarabbi bevezetését, mert egyszerűsíteni akarja a digitális fizetéseket, a bankközi elszámolást, miközben növelni kívánja a hazai fogyasztást az ázsiai országban. Kínában ugyanis eddig többnyire magánszereplők uralták a fizetési piacot. Az Alibabához tartozó Alipay például a 19 billió dolláros kínai mobilfizetési piac több mint 55%-át uralta, derült ki egy nemrégiben közzétett jelentésből. A hongkongi monetáris hatóság vezető tisztviselője úgy véli, hogy a kínai központi bank ezen szeretne sürgősen változtatni.

Két cég uralja a fizetési piacot

Úgy fogalmazott: „Egyenlőbb feltételeket akarnak a bankok számára. Az Alibaba és a Tencent uralják a lakossági fizetések piacát, míg a bankok kevésbé aktívak az elektronikus fizetések terén.”

Természetesen nemcsak a helyi játékosok elnyomása a központi bank célja. A tisztviselő szerint a digitális jüan kibocsátásának egyik legfőbb oka az, hogy Kína szeretné csökkenteni az amerikai dollár dominanciáját a globális pénzügyi piacokon. Ez már nem újdonság, hiszen több kínai szakember és nemzetközi pénzpiaci szakértő nyilatkozta azt, hogy Kína mindent megtesz azért, hogy megtörje a dollár hegemóniáját. A tisztviselő azt mondta, hogy „fokozatosan enyhíteni fognak a tőkeellenőrzésen, a jüan lassan nemzetközivé fog válni, tehát nem az amerikai dollár lesz az egyetlen domináns pénznem.”

Eközben az Ant Finance, az Alibaba fizetési ágának és jelenleg a világ legértékesebb fintech cégének ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy a vállalat részt vesz a digitális jüannal kapcsolatos megbeszéléseken.

Alapvetően támogatjuk. De a digitális fizetés továbbra is csak egy kis része az iparágnak. A növekedés sebessége azonban annak köszönhető, amit az Alipay és a Tencent tett.”

Egyes jelentések szerint a digitális jüan valószínűleg olyan alkalmazásokon keresztül lesz elérhető, mint például az Alipay. A cég már kérvényezte a technológiához szükséges szabadalmat, amellyel könnyen integrálhatja majd a kínai CBDC-t a platformjába. A digitális valuta és a blokkánc technológia egyebként Kína ötéves tervének fontos részét képezik. Az e-jüannal kapcsolatos tesztek már hónapok óta zajlanak, így elképzelhető, hogy nem kell sokat várni a kínai digitális pénz hivatalos elindulására.