Kína blokkláncokkal akarja újraéleszteni turizmusát

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Menteni a menthetőt

Ha van olyan gazdasági szektor, amit tényleg teljesen padlóra küldött a koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó korlátozások, az a turizmus és az utazás. Ennek megfelelően szinte nincs olyan ország a világon, amely nem próbált meg valamiféle módon támogatást adni ennek a szektornak, beleértve Magyarországot is. A helyzet viszont egyáltalán nem könnyű és nem is látszik jelenleg az alagút vége. Így nem csoda, hogy egyre újabb és kreatívabb ötletek merülnek fel a segítség formáját illetően. Egy ilyen kreatív támogatási ötletről érkezett hír a legkisebb kínai tartománynak számító Hajnanról.

A terv

A sziget (vagyis inkább szigetcsoport) alapvetően mezőgazdaságból és turizmusból él, utóbbiból főleg annak köszönhetően, hogy gyönyörű tengerpartjai és hatalmas erdőségei vannak. Plusz Kína elég erősen támogatta a tartomány megnyitását a külföldi befektetők előtt, így bőven volt fejlesztés is. A tartományi vezetés támogatásával most egy blokklánc-technológián alapuló pontgyűjtő rendszert terveznek bevezetni a turizmus népszerűsítésére. Ez a rendszer lehetővé teszi fogyasztási pontok használatát a blokklánc segítségével. Ezt aztán különböző vállalkozások (szórakoztató vagy éppen kulturális profillal) között lehet majd megosztani, átvinni, cserélni.

Hajnan felülről
Forrás: skift.com

A várakozások szerint ezek a blokkláncon alapuló fogyasztási pontok segítenének a vállalkozásoknak, hogy közösen népszerűsítsék a régiót, megosszák egymás között vásárlóikat. Plusz kihasználhatóak lesznek ezek a pontok közösségi közlekedés használatára, vásárlásra vagy éppen látványosságok felkeresésére. Emellett ennek segítségével integrálódhatnak a cégek a “Credit Tour Hainan” nevű, szintén turizmust népszerűsítő brandbe is.

És mi lesz a végeredmény?

Egy “One-chain Tour Hainan” nevű rendszer, amellyel a vállalkozások minden támogatást meg fognak kapni a blokklánc technológiától a növekedésre. Ezáltal pedig a turizmus fennmaradása, visszatérése és fejlődése is várható – legalábbis ez a törekvés. A rendszer fejlesztése mögött álló cég közleménye szerint egyébként ezen rendszer lehetővé tenné végre, hogy mindenki kihasználhassa a Hajnani Szabadkereskedelmi Övezet fejlesztéseit is. Az övezetet egyébként is az ipari fejlesztések és a blokklánc-technológia integrációjára hozták létre korábban, tehát a cél nemes és hasznos is.

Konkluzió

Elmondható tehát, hogy Kína továbbra is élen jár a blokklánc-technológiák alkalmazásában (ennek bizonyítékairól korábban is írtunk, például itt is). Többször volt már szó a kínai központi bank által bevezetendő digitális pénzeszközökről. Nemrégiben ezzel kapcsolatban például népszerűsítési céllal másfél millió dollárnyi tokent osztottak szét Shenzen város lakói között.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.