Kína blokkláncokkal akarja újraéleszteni turizmusát

Menteni a menthetőt

Ha van olyan gazdasági szektor, amit tényleg teljesen padlóra küldött a koronavírus-járvány és a hozzá kapcsolódó korlátozások, az a turizmus és az utazás. Ennek megfelelően szinte nincs olyan ország a világon, amely nem próbált meg valamiféle módon támogatást adni ennek a szektornak, beleértve Magyarországot is. A helyzet viszont egyáltalán nem könnyű és nem is látszik jelenleg az alagút vége. Így nem csoda, hogy egyre újabb és kreatívabb ötletek merülnek fel a segítség formáját illetően. Egy ilyen kreatív támogatási ötletről érkezett hír a legkisebb kínai tartománynak számító Hajnanról.

A terv

A sziget (vagyis inkább szigetcsoport) alapvetően mezőgazdaságból és turizmusból él, utóbbiból főleg annak köszönhetően, hogy gyönyörű tengerpartjai és hatalmas erdőségei vannak. Plusz Kína elég erősen támogatta a tartomány megnyitását a külföldi befektetők előtt, így bőven volt fejlesztés is. A tartományi vezetés támogatásával most egy blokklánc-technológián alapuló pontgyűjtő rendszert terveznek bevezetni a turizmus népszerűsítésére. Ez a rendszer lehetővé teszi fogyasztási pontok használatát a blokklánc segítségével. Ezt aztán különböző vállalkozások (szórakoztató vagy éppen kulturális profillal) között lehet majd megosztani, átvinni, cserélni.

Hajnan felülről
Forrás: skift.com

A várakozások szerint ezek a blokkláncon alapuló fogyasztási pontok segítenének a vállalkozásoknak, hogy közösen népszerűsítsék a régiót, megosszák egymás között vásárlóikat. Plusz kihasználhatóak lesznek ezek a pontok közösségi közlekedés használatára, vásárlásra vagy éppen látványosságok felkeresésére. Emellett ennek segítségével integrálódhatnak a cégek a “Credit Tour Hainan” nevű, szintén turizmust népszerűsítő brandbe is.

És mi lesz a végeredmény?

Egy “One-chain Tour Hainan” nevű rendszer, amellyel a vállalkozások minden támogatást meg fognak kapni a blokklánc technológiától a növekedésre. Ezáltal pedig a turizmus fennmaradása, visszatérése és fejlődése is várható – legalábbis ez a törekvés. A rendszer fejlesztése mögött álló cég közleménye szerint egyébként ezen rendszer lehetővé tenné végre, hogy mindenki kihasználhassa a Hajnani Szabadkereskedelmi Övezet fejlesztéseit is. Az övezetet egyébként is az ipari fejlesztések és a blokklánc-technológia integrációjára hozták létre korábban, tehát a cél nemes és hasznos is.

Konkluzió

Elmondható tehát, hogy Kína továbbra is élen jár a blokklánc-technológiák alkalmazásában (ennek bizonyítékairól korábban is írtunk, például itt is). Többször volt már szó a kínai központi bank által bevezetendő digitális pénzeszközökről. Nemrégiben ezzel kapcsolatban például népszerűsítési céllal másfél millió dollárnyi tokent osztottak szét Shenzen város lakói között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.