Kínában gyerekek százait hurcolják el és zárják karanténba távol a szüleiktől

Ismét felütötte a fejét a COVID-19 Kínában. A többnyire az iskolások körében terjedő vírus miatt, a hatóságok elviszik a családoktól a gyerekeket és karaténhotelekben zárják el őket távol a családjuktól.

Egy délkelet-kínai város a COVID újbóli megjelenésére úgy válaszol, hogy elszakítja a 12 alatti gyermekeket a családjaiktól. Az egészségügyi személyzet és a szülők sokkoló történeteket és videókat osztottak meg a kórházakban fekvő, kísérő nélküli gyermekeikről.

18 hetes babát is elválasztottak a szüleitől

Egy négyéves kisfiút, fehér vegyvédelmi ruhában, hátizsákkal – ami majdnem fele akkora mint őt – videóra vettek, amint a COVID-19-re pozitív tesztje után a CT-vizsgálatra várva egyedül vonszolja magát egy óriási kórház folyosóján. Több millió felhasználó osztotta meg a videót, amelyet a Putian Egyetem kórházában egy nővér készített, aki feltöltötte a Douyinra, a TikTok kínai változatára.

“Amikor megláttam a gyereket, aki egyedül állt a szülei kísérete nélkül a furcsa és ijesztő kórházban, úgy éreztem, hogy megfájdul a szívem”mondta.

A Fujian tartománybeli Putian város egészségügyi hatóságai szeptember 19-én közölték, hogy az elmúlt hét napban 187 COVID-19-es esetet észleltek. Ez a szám valószínűleg nem tükrözi a teljes számot, mivel a kínai rezsim közismerten durván alulreprezentálja a fertőzöttek számát, de úgy tűnik, most az iskoláskorú gyerekek körében terjed a vírus.

Szeptember 17-ig a városban a megbetegedések több mint 40 százaléka 14 év alatti gyermek volt. A hatóságok a Kínában szokásos megfékezési stratégiát – tömeges tesztelést és kötelező karantént – alkalmaztak a szülőkre, tanárokra, valamint ezekre a fiatal diákokra is. Egyes gyerekek túl kicsik, még a vizsgálóasztalra sem tudnak felmászni – mondta a nővér a Fujian Health Newspaper című lapnak, hozzátéve, hogy orvosok és ápolók segítenek nekik mindenben.

“Egy gyerek két órán át sírt, mielőtt az orvosok és a szülők rábeszélték arra, hogy menjen el a hatóságokkal otthonról” – mondta egy nővér. Az egészségügyi dolgozó szerint borzalmas látni, ahogy apró gyerekek egyedül szállnak ki a mentőautóból és mennek az elkülönítőbe.

A helyi hatóságok szeptember 16-án tartott sajtótájékoztatón közölték, hogy az ország szabályzata előírja a kórházak számára, hogy minden olyan beteget izoláljanak, akinél az új koronavírust diagnosztizálták. Azt állították, hogy a kórházak sok könyvet visznek és finom ételeket készítenek a gyerekeknek. Ennek ellenére a kínai közösségi médiafelületeken sokan azt mondták, hogy a szüleiktől elválasztott gyerekek látványa könnyeket csalt a szemükbe.

A kínai központi televízió szerint a Putiani Egyetem kórházának elkülönített kórtermeiben a legfiatalabb beteg mindössze hároméves. A hatóságok azzal védekeztek, hogy a 14 éven alatti gyermekkel egy szülő maradhat. Ez viszont csak azokra a gyerekekre vonatkozik, akik negatív teszteredményt produkálnak. A környék egyik legnagyobb karanténhoteljében már több mint 130 12 év alatti gyermek van a családjától elzárva. A legfiatalabb egy 18 hetes újszülött.

A karantén alatt fertőződtek meg sokan

A Putian Városi Egészségügyi Bizottság több mint 4300 emberről számolt be, akik karanténszállodákban vagy otthonukban elszigetelve tartózkodtak szeptember 19-én. A nemzeti egészségügyi hatóságok azonban a karanténstratégiának tulajdonítják a járvány legutóbbi kitörését.

Wang Qinghua, a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ vezető immunológusa egy szeptember 17-i sajtótájékoztatón megemlítette, hogy a járvány valószínű forrása, egy diák apja, aki a kötelező karantén alatt fertőződhetett meg a Delta-változattal. Korábban az állami média arról számolt be, hogy az apa nemrégiben külföldön járt.

A férfi, vezetékneve Lin, először 14 napos kötelező szállodai karanténban volt, miután augusztus 4-én visszatért Szingapúrból. További hétnapos karanténon esett át egy kijelölt helyen, majd egy további hétig orvosi megfigyelés alatt állt otthonában, miután belépett Xianyou megyébe. Emellett kilencszer volt negatív a vírustesztje, mielőtt 37 nappal később pozitív eredményt kapott. Az eset után a helyi hatóságok azonnali otthonelhagyási tilalmat vezetettek be és összesen 2,9 millió embert teszteltek le.