Kínában nincsenek COVID fertőzöttek, mi lehet ennek az oka?

Partizó fiatalok Vuhanban, kínai nagy falnál sorban álló maszk nélküli turisták, napi 15-20 főnél nem több új COVID fertőzött. Kínában zajlik az élet, míg a világ többi részén otthonaikba zárva töltik az emberek a karácsonyt. Nemcsak Kínában, hanem a külföldön élő kínai közösségekben is hihetetlenül kevés az új pozitív esetek száma. Immunissá váltak voltak a kínaiak a Vuhanból elszabadult új koronavírusra? Nem valószínű, viszont érdekes részleteket árult el az olaszországi Nápolyban és Pratóban élő kínai közösség egy-egy tagja.

Tizenegy hónappal ezelőtt elszabadult a pokol a kínai Vuhan városában. Egy rejtélyes vírus jelent meg, mely több tízezer embert fertőzött meg mindössze néhány hét leforgása alatt. A kínai államvezetés szigorú intézkedéseket hozott. Kijárási tilalom lépett életbe, az emberek a tömbházak ablakaiból kiabálva kommunikáltak egymással. Vérfagyasztó videók keringtek a közösségi médiában az ázsiai országban uralkodó állapotokról, amik egészen szürreálisnak tűntek. Pár hét alatt a vírus elérte Európát is, és amit korábban csak az interneten láttunk, az a mi életünk részévé vált. A járvány azóta sem csengett le, sőt a pandémia második hulláma tombol jelenleg is Európában, Kínában viszont úgy élnek az emberek, mint a járvány kitörése előtt. Nincsenek tömeges megfertőződések, sem Kínában, sem pedig a külföldön élő kínai közösségekben. De vajon mi lehet a kínaiak titka?

Nem a korlátozások, hanem egy kínai védőoltás miatt nincsenek COVID fertőzöttek

A nápolyi és a pratói kínai közösség állítja a kínai védőoltás miatt nem fertőződnek meg. Habár hivatalosan a Kínai Kommunista Párt tagadja a tömeges oltást, az Olaszországban élő kínaiak szerint mind az országban maradtakat, mint pedig az azon kívül élőket beoltják. A nápolyi kínai közösség elutasítja a Covid vakcinák kereskedelmével kapcsolatos esetleges elméleteket. “Nincs titkos vakcina piac, a Kínába visszatérők beoltathatják magukat. Az oltást nem lehet a patikákban kapni, de a kormány engedélyezte a kísérleti vakcina, a Sinopharm beadását a külföldön tartózkodó állampolgároknak is.” 

A nápolyi kínai közösségben alig volt COVID fertőzött a járvány berobbanása óta. Ez persze azonnal elindította az emberek fantáziáját, hiszen Olaszországban már közel 2 millió koronavírus fertőzöttet regisztráltak, a kínai közösségek viszont immunisnak tűnnek. Úgy tűnik a rejtélyes immunitás nem is akkora rejtély. A nápolyi kínaiak szerint már hónapok óta elérhető Kínában a 86%-os hatékonyságot biztosító vakcina. Aki nem szeretne megbetegedni egyszerűen csak hazautazik Kínába és beoltva tér vissza Itáliába.

Wu Zhiqiang, a campaniai kínai közösség szóvivője elmagyarázta, hogy pontosan mi történik: “A kínaiak sem védettek a vírussal szemben. Egyszerűen hazánkban már hónapok óta létezik egy oltás, és sok kínai, aki Nápolyban él, visszatér Kínába, hogy beoltassa magát. Kína pár hónappal ezelőtt újból megnyitotta a határait, így azok akik vissza tudtak térni Kínába, oltást kaptak a kínai kormány által hozott nagyon szigorú szabályokat követve. Ez minden.”

Egy fiatal Pratóban élő kínai nő azt mondta: “A külföldön élő és dolgozó kínaiaknak joguk van az oltáshoz, orvosként, ápolónként, ügyintézőként, közalkalmazottként és vámügyi dolgozóként is. A vakcinát Kínában kísérleti jelleggel szeptember és október között adták be, majd egy hónappal később elvégezték az emlékeztető oltást.”

Wu Zhiqiang azt nyilatkozta, hogy a vakcinát a Beijing Institute of Biological Product és a Sinopharm China National Biotec Group együtt fejlesztette ki. A Pratóban élő vállalkozó, Luca Zhou Long, ennél több részletet is elárult a rejtélyes vakcinával kapcsolatban: “Két vakcina van, melyek beadása között 15 nap különbség van. Pratóban 26 ezer kínai él, sokan elmentek már és beoltatták magukat. Az oltás nagyjából 80 euróba kerül.”