Kínai gyerekek tucatjai lettek leukémiások a COVID-oltás után

Miután megkapta az első COVID-19 vakcinát, Li Jun 4 éves gyermeke lázas lett és köhögött, ami egy rövid kórházi kezelés után gyorsan elmúlt. A második oltás után azonban az apa megérezte, hogy valami nincs rendben.

Lánya szeme körül duzzanat jelent meg, ami nem múlt el. A kislány hetekig lábfájdalmakra panaszkodott, ahol látszólag a semmiből zúzódások kezdtek megjelenni. Januárban, néhány héttel a második dózis után a 4 éves kislánynál akut limfoid leukémiát diagnosztizáltak.

“A gyermekem teljesen egészséges volt az oltás előtt” – mondta a Kína észak-középső részén fekvő Gansu tartományból származó férfi a The Epoch Timesnak. “Elvittem őt egy egészségügyi vizsgálatra. Minden normális volt”.

Ő azon több száz kínai közé tartozik, akik egy közösségi médiában létrehozott csoporthoz tartoznak, és azt állítják, hogy leukémiában szenvednek, vagy valamelyik családtagjuk leukémiában szenved, amely a kínai COVID-vakcinák beadása után alakult ki. Közülük nyolcan megerősítették az információt a The Epoch Timesnak.

A leukémiás esetek különböző korcsoportokat érintenek Kína minden részéből. Li és mások azonban különösen a fiatalabb korosztályból származó betegek számának növekedésére mutattak rá az elmúlt hónapokban, ami egybeesik a rezsim tavaly október óta tartó, a 3 és 11 év közötti gyermekek beoltására irányuló törekvésével.

Li lánya november közepén kapta meg az első oltást az óvoda kérésére. Jelenleg kemoterápiára jár a Lanzhou Kórházba, ahol Li szerint legalább 20 gyermeket kezelnek hasonló tünetekkel, többségük 3 és 8 év közötti.

“A kórház orvosa elmondta, hogy november óta a leukémia kezelésére érkező gyerekek száma megduplázódott az előző évekhez képest, és ágyhiánnyal küzdenek.”

Li azt állította, hogy legalább nyolc gyermek halt meg leukémiában az utóbbi időben Szucsou körzetéből, ahol ő él.

A jól ismert állami nyomás

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb adatai szerint november 13-ig mintegy 84,4 millió 3-11 éves korú gyermeket oltottak be, ami az adott korosztályban élő lakosság több mint felét teszi ki.

A kínai szülők némi ellenállásba ütköztek, amikor a gyermekek beoltására irányuló kampány először indult. Aggodalmukat fejezték ki a kínai oltások fiatalokra gyakorolt hatásairól szóló adatok hiánya miatt. A vakcinákat két kínai gyógyszergyártó, a Sinopharm és a Sinovac szállítja, amelyek hatékonysága 79 százalékos, illetve 50,4 százalékos a felnőtteken végzett kísérletekből rendelkezésre álló adatok alapján.

Ezeknek a vakcináknak a gyermekekre gyakorolt egészségügyi hatásairól korlátozottak az információk, és az Egészségügyi Világszervezet november végén közölte, hogy nem engedélyezte a két vakcina sürgősségi alkalmazását kiskorúaknál.

A gyermekeik beoltásától vonakodó szülők azonban nyomás alá kerültek. Néhányan azt mondták, hogy elvesztették a munkahelyi bónuszokat, vagy a többiek kiközösítették őket. Más esetekben gyermekeik büntetéssel szembesültek, a kitüntetések elvesztésétől kezdve az iskolába járástól való eltiltásig csakúgy, mint Wang Long 10 éves fia.

“Az iskola tavaly azt mondta nekünk, hogy vigyük el őt oltásra, különben nem járhat az osztályba” – mondta a kelet-kínai Shandong tartományból származó Wang.

A fiú december 4-én kapta meg a második dózist. Egy hónappal később fáradtságra panaszkodott. Most a Shandong Egyetem Qilu Kórházában van, ahol leukémiával kezelik, amelyet január 18-án diagnosztizáltak nála.

A cenzúra gépezete ismét beindult

A WeChaten Li több mint 500 beteget vagy családtagjukat ismerte meg, akik ugyanilyen nehéz helyzetben vannak.

A helyi járványügyi központ vizsgálatot ígért, de ezek a vizsgálatok mindig azzal végződtek, hogy a tisztviselők a leukémiás eseteket “véletlenszerűnek” nyilvánították, amelyek nem kapcsolódtak a vakcinákhoz.

A hatóságok ugyanezt mondták 2013-ban is, miután több mint egy tucat kisgyermek halt meg a hepatitis B oltás után.

“Merem állítani, hogy nem végeztek semmiféle ellenőrzést, hanem csak a látszat szerint jártak el” – mondta Li.

Li azt gyanítja, hogy a hatóságok átverik őt. A tisztviselők azt mondták neki, hogy egy szakértői csoport vizsgálatot fog indítani a tartományán belül, de amikor felhívta a tartományi szintű egészségügyi ügynökséget, az tagadta, hogy tudna róla, mondván, hogy az ilyen esetekről szóló jelentések soha nem jutottak el hozzájuk.

Li és mások, akik vizsgálódni szeretnének ebben a kérdésben, szintén kevés esélyt kapnak arra, hogy hallassák hangjukat a hatalmas kínai cenzúra gépezetében, amely folyamatosan kiszűri mindazt, ami a kommunista rezsim érdekeit sérti.

“Az információt azonnal blokkolják, amint megpróbálunk valamit közzétenni az interneten. Nem lehet elküldeni” – tette hozzá.

Amikor Kína két legfelsőbb politikai testülete a múlt héten találkozott a legfontosabb éves összejövetelen, amit Peking “két ülésszaknak” nevezett, Li a WeChat-csoportban felvetette az ötletet, hogy petíciót írjanak a fővárosban, hogy felhívják a hatóságok figyelmét.

Az üzenet leginkább a rendőrség figyelmét keltette fel.

“A rendőrség felhívott minket” – mondta Li. “Azt mondták, hogy kitaláltunk dolgokat, és felszólítottak, hogy hagyjuk el a chatcsoportot.”

A csoportot hamarosan törölték, a több mint 200 leukémiás beteg adatait tartalmazó adatlap már nem elérhető.

Li szerint vannak arra utaló jelek, hogy a hatóságok tisztában vannak a problémával. Az orvosok, amikor hasonló tünetekkel jelentkező betegeket fogadnak, először megkérdezik tőlük, hogy megkapták-e a vakcinát. Állítólag ugyanez volt a reakciója a kínai állami televíziónak is. Amint a szülők mondták, hogy a gyerekek megkapták a kínai COVID-oltást, azonnal azt a kérdést tették fel: “Leukémiás lett, ugye?” 

Kétségbeesés

A kezelés költségei elképesztően magasak, körülbelül 24 millió forintnak megfelelő jüan, ami az átlagos éves jövedelem több mint hússzorosa.

Wang, akinek 10 éves gyermekénél leukémiát diagnosztizáltak, az egyetlen kenyérkereső a családjában, és már a jelzáloghitel törlesztése is megterhelő számára. Az állami szociális segélyprogramon keresztül mindössze körülbelül 50 ezer forintnak megfelelő jüant kapott a fia kezelésére.

“Előző éjszaka hajnali 4-ig a kórházban maradtam” – mondta Wang, hozzátéve, hogy a lesújtó hír összetörte a fiú édesanyját.

“Ha a családtól örökölte volna, elfogadnánk a sorsunkat. De a vakcina miatt lett beteg. Egyszerűen nem tudom ezt elfogadni.”

Li eközben a rokonoktól kért kölcsön pénzt a kórházi díjakra. Egy barátja, aki a helyi egészségügyi bizottságnál dolgozik, és az oltóanyagok elosztását felügyeli, azt mondta neki, hogy ne fűzzön túl sok reményt az ügyhöz.

A tisztviselők tudták, hogy leukémiát lehet kapni, de a “kar nem ér el a combhoz” – jelentette ki a barát, egy kínai metaforára utalva, ami azt jelenti: “Ez egy nemzeti ügy.”

Lanzhou város egészségügyi bizottsága, Gansu tartomány egészségügyi bizottsága, a Gansu Tartományi Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ, a Lanzhou Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ, a Jiuquan városi Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ, illetve a Sinopharm és a Sinovac nem válaszolt a hírportál többszöri megkeresésre sem.