Már Kínában is gyanúsnak találják a Sinopharmot, az állami cenzúra lecsap

Kínában nemrégiben nagy port kavart egy nő bejegyzése, aki az édesanyja COVID-19 vakcina beadása után bekövetkezett haláláról írt, és vizsgálatot követelt a kínai gyártású vakcinák hatékonyságát illetően. A cenzúra természetesen lecsapott rá, hiszen a Kínai Kommunista Párt (KKP) hírnevét rontotta posztjával.

Augusztus 24-én egy TomoJiangJiang nevű felhasználó a Weibón azt írta, hogy miután édesanyja március 26-án megkapta az első Sinopharm COVID-19 oltást, március 31-én kiütések és bőrvérzések jelentkeztek nála, és végül június 30-án meghalt.

“Nagyon szeretném tudni az igazságot… Sok jó orvossal találkoztunk, akik mindent megpróbáltak, de nem tudták megmenteni az édesanyámat. Az orvosok is nagyon sajnálják és tehetetlenek!” – írta a nő a bejegyzésben.

Az őszinteség káros

Két nappal később a Weibo zárolta a nő fiókját és a platform egyik moderátora arra figyelmeztette, hogy jobb, ha befogja a száját. Mivel a közösségi média platformok a Kínai Kommunista Párt (KKP) szigorú cenzúrarendszere alatt működnek, a cégeknél bevett gyakorlat, hogy moderátorok ezreit alkalmazzák, akik természetesen semmi mást nem csinálnak, mint kíméletlenül cenzúrázzák az államvezetésnek nem tetsző tartalmakat.

A ShineJiHaoYang felhasználónévvel rendelkező moderátor egy bejegyzésében azzal vádolta a nőt, hogy kitalált történettel próbált meg nagyobb látogatottságot szerezni a közösségi médiában. Az ismeretlen cenzor azt állította, hogy a nő édesanyja a valóságban él és virul, és hogy a hatóságok őrizetbe vették, mert “kárt okozott az országnak”.

Válaszul a nő augusztus 26-án új fiókot nyitott, és közzétett egy képet édesanyja halotti bizonyítványáról. A cenzor másnap visszavágott, és egy bejegyzésben azt írta: “A törvények nem fogják megengedni, hogy ürügyet használjon hazánk rágalmazására. Világosan tudnia kellene, hogy a vakcina hatásos”.

A moderátor magánakciója kritika lavinát váltotta ki a platformon. Sok felhasználó élesen bírálta, többen képernyőfotókat tettek közzé arról, hogy a cenzor a Weibo egyik csevegőcsoportjában azt írta korábban, hogy az áprilisi teljesítménye “kínos” volt. Kínában ugyanis havonta minimum 500 jelentést kell produkálni, ami azt jelenti, hogy sokszor mindenféle ok nélkül lecsapnak a cenzorok a felhasználókra csak hogy teljesítsék a havi kvótát.

Napokkal később a Weibo elbocsátotta a moderátort, és lekapcsolta a fiókját, mert rontotta a Weibo-cenzorok hírnevét.

A cég azt is közölte, hogy a nő eredeti fiókját azért tiltották le, mert “aktuális ügyekkel kapcsolatos káros információkat tett közzé”. A Weibo közleménye szerint a nőt a platform figyelmeztette, és nem a cenzor, akinek csak arra van hatásköre, hogy jelentse a problémákat, de arra nem, hogy fiókokat zároljon.

Mivel Peking agresszívan arra ösztönzi a lakosságot, hogy mihamarabb adassa be magának a Kínában gyártott oltóanyagot, egyre több állampolgár a közösségi médiában próbál beszámolni olyan esetekről, amelyekben szeretteik az oltás beadását követően meghaltak, vagy maradandó károsodást szenvedtek. Többen írtak a vakcina után jelentkező leukémiáról, szívelégtelenségről, agyvérzésről, epilepsziáról és amnéziáról.

Az oltás hatékonysága és a KKP hírneve

Szakértők szerint a KKP számára a kínai gyártású vakcinák sikerének népszerűsítése kritikus fontosságú a rezsim azon erőfeszítései szempontjából, hogy mind belföldön, mind pedig a világban javítsa imázsát. A cenzúrának pedig ebben fontos szerepe van.

“Az állami ellenőrzés és a cenzúra minden eszközt bevet, hogy megvédje vakcináit és a vakcinadiplomáciáját” – mondta Lawrence Gostin, a Georgetown Egyetem globális egészségügyi jog professzora a The Epoch Timesnak. Gostin az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzeti és globális egészségügyi joggal foglalkozó együttműködési központjának igazgatója is.

Chunhuei Chi, az Oregoni Állami Egyetem Globális Egészségügyi Központjának igazgatója szerint a Sinopharm COVID-19 vakcina klinikai vizsgálataiba 60 évesnél idősebb alanyokat alig vontak be. A nők kifejezetten alulreprezentáltak voltak. A WHO is megjegyezte, hogy a Sinopharm vakcina biztonsági adatai korlátozottak a 60 év feletti emberek esetében.

“A WHO nem ajánlja a 60 éves és idősebb emberek, terhes nők vagy krónikus betegségben szenvedők beoltását a Sinopharm COVID-19 vakcinájával” – mondta Chi.

A nő édesanyjának halálára utalva Chi azt mondta, hogy egy normális társadalomban a kormányok kivizsgálják az esetet, hogy van-e összefüggés a beoltott halála és a vakcina között. Kínában ilyenre egyáltalán nincs lehetőség. A KKP mindent megtesz azért, hogy a látszatot fenntartsa, még akkor is ha a vakcina hatástalan, vagy éppen káros.

A Bahreini Királyság és a Columbia Egyetem kutatói által nemrégiben készített tanulmány szerint a Sinopharm vakcinával oltottak körében a kórházi kezelés, az intenzív osztályra való felvétel és a halálozás aránya jelentősen magasabb volt más vakcinákhoz képest, különösen az 50 éves vagy annál idősebbek körében.

Gostin professzor szerint Kína nem adott világos információkat az oltóanyagai biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozóan. “Abból, amit tudunk, a vakcinái közel sem olyan hatékonyak, mint a nyugati vakcinák, különösen a Delta-változattal szemben” – tette hozzá a nagy tudású szakember.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük