A kínai kormány akár el is pusztíthatná a bitcoint

Kína szerepe a kriptopénz és különösen a Bitcoin protokoll fenntartásában tagadhatatlanul óriási. Egy a Princeton University és a Florida International University által publikált akadémiai értekezés szerint Kína növekvő befolyása a Bitcoin kulcsfontosságú infrastruktúrájára képessé teheti a kínai kormányt, hogy alapjaiban befolyásolja a kriptopénz jövőjét és akár el is pusztíthatja, ha nagyon akarja.

A Bitcoin úgy lett tervezve, hogy centralizáció-rezisztens legyen. Az alap infrastruktúra minden résztvevőnek nagyon erős ösztönzőket biztosít arra, hogy fenntartsák az ökoszisztéma függetlenségét és stabilitását. A bitcoin hamarosan tíz éves lesz hivatalosan is (2018.10.31 – Szatosi fehérkönyvének megjelenése) és eddig még nem kellett egyetlen komolyabb hackkel vagy támadással se számolnia, ami arra készteti a piaci szereplőket, hogy vakon megbízzanak a Bitcoinban. Kutatók szerint ez a feltételezés egyre kevésbé állja meg a helyét.

Ahhoz hogy megértsük miért válik egyre nehezebbé ezt feltételezni, meg kell értenünk a bitcoin bányászati szektor felépítését. A bányászat a kezdetekben az elavult asztali számítógépeken is végrehajtható volt, de a megnövekedett számítási erő a kriptografikus műveletek megoldásához megnövelte az áramfogyasztást, ami egyre specializáltabbá és drágábbá tette a bányászhardvereket. Ez egy tőke-intenzív szektor kialakulását eredményezte ahol azok a bányászok maradnak talpon, melyek hozzá tudnak férni a legolcsóbb erőforrásokhoz és a legújabb hardverekhez. Ennek hatására a kisebb minerek szépen lassan kihullanak a bitcoin bányászatból és maradnak a nagyok.

A bányászat Kínában találta meg az erőbázisát

A Bitcoin bányászat súlyosan centralizálttá vált köszönhetően a specializált hardverfejlesztéseknek, melyek életképtelenné teszik a kiskereskedelmi forgalomban kapható hardvereket. Az eredmény, a bányászok bányász poolokba rendeződtek: bányász konzorciumok jöttek létre melyek megosszák egymás között a profitot. 2018. júniusában a bitcoin bányászat 80%-át 6 bányász pool adta és a hatból ötöt kínai szervezetek és magánszemélyek felügyeltek.

Ha hasonló bányászerő koncentráció egy nyílt és kiszámítható gazdasággal és szabályozási környezettel rendelkező országban alakul ki akkor nem lenne ok az aggodalomra. A kínai kormány ugyanakkor minden csak nem kiszámítható és nyitott és a gazdaság irányítását gyakran olyan állami vállalatokra bízza, melyek közvetlenül a Pártnak felelnek miközben sokkal motiváltabb az ideológiai ellenfelek elnyomásában. A kínai kormány az internethez és információhoz való hozzáférést eszközként használja az állampolgárok elhallgattatására, megfélemlítésére vagy ha kell, megregulázására.

kínai kormány

Potenciális támadások

A kutatók egyben arra is kitérnek hogyan tudná a kínai kormány befolyása alá vonni a bitcoin bányászatot és ennek módszereit 4 kategóriára ossza: az egymással versenyző minerek diszruptálása, a konszenzus aláásása és a Bitcoin destabilizációja, a névtelenség megszüntetése, valamint cenzúra.

A potenciális támadásoknak két fő indoka lehet: ideológiai és kereskedelmi. Kína technológiai kapacitása, hogy sikeresen kivitelezzen egy ilyen támadást még tovább nő, ha figyelembe vesszük a kínai kormány mindenhatóságát határain belül.

Például Kína képes lehet egy kettős költés támadást végrehajtani a hazai internet felépítésének köszönhetően. Képes lenne manipulálni az internet sebességét a tranzakciók hitelesítésekor és azt ahogy egy TRX a bányászpoolokhoz kerül validálásra. A letöltési sebesség manipulálásával megnyílhat az út egy dupla költés támadás előtt még egy kisebb hash erő rendelkezésre állásával is. Például egy támadó elküldhet egy tranzakciót két poolnak is mialatt drámaian lelassítja a második pool működését ezáltal az első pool felülírhatná azt és hitelelteleníthetné az első tranzakciót.

Kína már jó ideje szkeptikusan figyeli a Bitcoint. A bitcoin számos felhasználási területe egyenesen ideológia ellenes. A bitcoin és kriptopénzek segítségével a kínai állampolgárok elkerülhetik a tőkeszabályozást, és pontosan ezért, a kínai kormány nem is bánik kesztyűs kézzel velük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük