Kínai szakértők szerint a BRICS bővítése felgyorsítja a dollár dominancia megszüntetését

Ahogy egyre több ország csatlakozik a BRICS gazdasági blokkhoz, jelentősen megnő a nemzeti valuták használatával történő elszámolások száma. Mindez a dollár dominanciájának gyengüléséhez vezet – véli egy kínai szakértő. “A legtöbb fejlődő ország számára a fejlődés a legfontosabb prioritás. Ezért vonzó ezeknek az országoknak a BRICS együttműködési mechanizmusa” – tette hozzá.

BRICS és a dollármentesítés

Sun Qi, a Sanghaji Társadalomtudományi Akadémia Orosz és Közép-Ázsiai Tanulmányok Központjának ügyvezető igazgatója pénteken a Tass orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a BRICS gazdasági blokkhoz csatlakozó országok jelentősen növelni fogják a nemzeti valuták használatát az elszámolásokban. Midez hozzájárul a dollármentesítés felgyorsításához. A BRICS-országokat Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika alkotja.

Ahogy egyre több ország csatlakozik a BRICS+ partnerek sorába, a kölcsönös kereskedelemben a helyi pénznemben vagy harmadik fél pénznemében történő elszámolásra való áttérés jelentősen növekedni fog, felgyorsítva ezzel a dollármentesítést.

A közelgő BRICS-csúcstalálkozóról szólva, amelyre augusztus 22-24-én kerül sor Johannesburgban, Qi úgy véli, hogy az egyik megvitatandó téma a BRICS egységes valuta létrehozása lesz: “A BRICS-országok közötti tranzakciókra használt BRICS-pénz teljes körűen és részletesen megvitatható”.

Bár egyesek úgy vélik, hogy a BRICS-országok közös valutájának témáját valóban megvitatják a csúcstalálkozón, köztük Alekszej Overcsuk orosz miniszterelnök-helyettes, a Dél-Afrika BRICS-kapcsolatokért felelős vezető diplomatája nemrég azt mondta, hogy ez a téma nem szerepel a csúcstalálkozón megvitatandó napirenden. A BRICS-csúcstalálkozónak egyébként idén Dél-Afrika ad otthont.

A közelgő csúcstalálkozón egy másik téma, amelyről intenzíven tárgyalnak majd, a gazdasági blokk bővítése. Qi hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a BRICS bővülését “a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán konfliktus és más tényezők” akadályozták:

A legtöbb fejlődő ország számára a fejlesztés a legfontosabb prioritás. Ezért vonzó ezeknek az országoknak a BRICS együttműködési mechanizmusa.

Dél-afrikai tisztviselők szerint több mint 40 ország jelezte érdeklődését a gazdasági tömbhöz való csatlakozás iránt, köztük 23 ország már be is nyújtotta kérelmét.