Kínai /wallstreetbets? 117 millió dollárért vásároltak egy becsődölt napelemes cég papírjaiból

Úgy tűnik a /wallstreetbets irracionális kiskereskedői szelleme már Kínában is hódít.

A Bloomberg beszámolója szerint egy kínai napelemgyártó cég 117.4 millió dollár friss tőkét gyűjtött egy nap leforgása alatt a hongkongi tőzsdén 2 milliárd frissen kibocsátott részvényt értékesítve. Nem semmi teljesítmény, csak egy gond van vele: a GCL New Energy Holdings technikailag csődbe jutott miután január végével nem tudott visszafizetni egy 500 millió dolláros kötvénycsomagot.

“A részvényárfolyama szerdán a vártak szerint esett a részvénykibocsátás után, de az idén még mindig csaknem 54%-kal magasabban kereskedik. Mi több, az árfolyama 49% -kal magasabb miután február elsején csődöt jelentett” írja a portál.

A tény, hogy a nemteljesítés ellenére a vállalat sikeresen tudott újan kibocsátott részvényeket eladni, talán nem is olyan meglepő, hiszen a részvénypiacok újabb és újabb csúcsokat érnek el a folytatódó ösztönzőcsomagokra vonatkozó várakozások szellemében. A rali a vállalatokat és a befektetőket részvényeladásra készteti, a részvény értékesítések és az új részvény kibocsátások rekorddal kezdték az évet.

A GCL New Energy azon kínai megújuló energia fejlesztő vállalatok közé tartozik, amiket különösen súlyosan érintett a kínai kormány késve érkező zöld energia támogatásának kifizetése. A cég számlái és kintlévőségei június 30-án több, mint 4.5 milliárd jüanra (699 millió USD) rúgtak, szemben a négy évvel korábbi 1.9 milliárd jüannal.

A vállalat még a múlt hónapban is napelem farmokat értékesített az adóssága törlesztésére, ám mindezek ellenére a hónap elején kénytelen volt csődöt jelenteni. Június óta a társaság nettó rövid lejáratú kötelezettsége 6.5 milliárd jüanra emelkedett, ami kétségessé tette egy december 23-i nyilatkozat alapján működését.

Ekkor lépett színre a kiskereskedők és intézményiek hada, akik örömmel vettek bele a szenvedő vállalat részvényeibe:

Nem biztos egyébként, hogy a kisbefektetőket kellene okolni az irracionális befektetési döntésekért. Már az önmagában nonszensz, hogy csak az elmúlt egy évben mekkora hitelpénz-mennyiség került a piacokra a központi bankok helikopterpénz politikája következtében.

(Borítókép: GameStop üzletekben árult POP! Movies: Big Trouble in Little China akciófigura)