Kipróbálásra érdemes NFT játékok

Az NFT vagy nem helyettesíthető token egy olyan blokklánc technológián alapuló digitális érme vagy azonosító, amely, ahogy a neve is mutatja, nem helyettesíthető, nem módosítható és nem is osztható fel. Pont ezen tulajdonsága miatt tökéletes értékek tárolására és tulajdonjog vagy szerződéses jog igazolására. Rengeteg különféle felhasználási módja van ma már, ezek egyike a különféle NFT alapú játékok. Ezek közül mutatunk most meg hármat, a Splinterlands, a Sorare és az Illuvium játékait.

Splinterlands

A Splinterlands egy online gyűjtögetős kártyajáték, amely blokklánc technológiát és kártyákat használ. Ezen kártyák NFT-k, azaz nem helyettesíthető tokenek formájában birtokolhatóak. A játékosok valódi pénzt kereshetnek tornákon, küldetések során és ranglistán elfoglalt teljesítmény alapján. A különféle Splinterlands kártyákat lehet adni és venni különféle külsős piactereken.

Minden kártya tehát a játékban egy NFT token, amely pontosan ugyanolyan tulajdonságokkal kereskedhető, mint mondjuk a bitcoin vagy az ethereum. Ha valaha is játszottunk már gyűjtőgetős kártyajátékokat, mint a Magic: The Gathering vagy a Pokémon, akkor a Splinterlands is hasonló játékélményt fog kínálni. Annyi kivétellel, hogy itt egy az egyben webes böngészőben megy a játék és kell hozzá egy kriptotárca is.

Értelemszerűen a legjobb kártyákkal rendelkező tapasztalt játékosoknak jó esélye van valódi pénzt nyerni, ezért végsősoron a cél mindenki számára a legtöbb jó kártya megszerzése. A Splinterlands az Ethereum láncán működik és a játékosoknak egy meglévő Web3 tárcát kell csatlakoztatniuk.

Sorare

A Sorare hasonló a legtöbb fantasy foci vagy éppen baseball játékhoz, annyi kivétellel, hogy itt a játék a blokklánc technológiát használja. A játékot Nicolas Julia és Adrien Montfort fejlesztette ki még 2018-ban és ma már nem csak labdarúgást, de több más sportot is lehet rajta keresztül játszani. A koncepció szerint a platformon a játékosok vagy éppen edzők virtuális kártyaként jelennek meg.

Ezek valójában NFT-k, tehát blokkláncon létrehozott tokenek. Mi ezekből a virtuális kártyákból állíthatunk össze egy csapatot. Aztán ahogy zajlanak a valós életben a különféle meccsek, a virtuális játékosok pontokat kapnak, ezzel pedig pontokat gyűjtenek nekünk is. Pont mint a jól ismert fantasy foci vagy baseball világában. De egészen hasonlót egy casino online platformján is találhatunk.

A kártyák között vannak gyakori kártyák, limitált kiadásúak, de vannak még extra ritkák is. A blokklánc technológia használata pedig segíteni, hogy ezek a digitális kártyák tényleg csak az ígért szűkösségben és ritkaságban legyenek elérhetőek.

Illuvium

Az Illuvium egy olyan szerepjáték, amely nem helyettesíthető tokeneket, blokklánc techológiát használ, hogy a lehető legjobb játékélményt biztosítson a felhasználók számára nulla gázdíj mellett. A játékosok Illuvium világát fedezhetik fel a játékban és ott élő kreatúrákkal találkozhatnak, gyűjthető tárgyakat és más holmikat kereshetnek, amelyeket NFT formájában birtokolhatnak is. Ezeket a tárgyakat aztán felhasználhatják a játék során harchoz vagy éppen küldetésekhez, ráadásul egyes tárgyakkal előnybe kerülhetünk másokkal szemben.

Ráadásul az összes tárgyat értékesíthetjük is piactereken NFT formájában. Szóval ha ritka tárgyaink vannak, akkor komoly bevételre is szert tehetünk. Rengeteg különféle tájon kalandozhatunk és rengeteg különféle osztályból választhatunk magunknak játékos karaktert. De a blokklánc technológiát nem számítva, összességében egy teljesen megszokott online szerepjátékkal találkozhatunk az Illuvium kipróbálásával.