Hackerek szivárogtatták ki a salvadori bitcoin-tárca kódját

A hackerek április 23-án újabb információkat hoztak nyilvánosságra Salvador állami bitcoin-tárcájáról, a Chivóról. A hónap elején több millió felhasználó személyes adatait láttak napvilágot.

A CiberInteligenciaSV hackercsoport a BreachForumson – egy back hat hackerfórumon – közzétette a szoftvertárca forráskódjának egy részét.

A salvadori hackerek ismét lecsapnak

“Ezúttal elhozom nektek a kódot, amely a Bitcoin Chivo Wallet ATM-ekben van Salvadorban. Ne feledd, hogy ez egy kormányzati tárca, és mi nem árulunk semmit, mindent ingyen teszünk közzé számotokra” – írta a hackercsoport.

A VenariX kiberbiztonsági projekt hétfőn a Chivo forráskódjának adatszivárgására figyelmeztetett a hackercsoport Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésre hivatkozva.

“Ma este közzétesszük a forráskód egy részét és a Chivo Wallethez tartozó VPN hozzáférést, ingyen, mint mindig. Hacsak valamelyik kíváncsi kormányzati ember nem akar beszélni” – áll a CiberInteligenciaSV Telegram bejegyzésében.

Ugyanez a csoport több mint 144 GB adatot tett közzé, amely 5,1 millió salvadori személyes adatait tartalmazta, akik letöltötték a tárcát. Bár augusztus óta megvásárolható volt különböző csatornákon keresztül, csak április 5-től szivárgott ki.

Az ellopott információk között szerepelt minden felhasználó teljes neve, egyedi azonosító száma, születési dátuma, címe és egy HD-kép az arcáról. A héten kiszivárgott információk között szerepelt a Codigo.rar fájl is A fájl az ElSalvador Chivo ATM hálózatának kódját és VPN hitelesítő adatait tartalmazta.

A kormány még nem adott ki hivatalos nyilatkozatot az e havi hackertámadások egyikéről sem.

A salvadori tárca bevezetése

Salvador először 2021 szeptemberében indította el a Chivo-t, a bitcoin BTC Price BTC Price törvényes fizetőeszközként való hivatalos bevezetésével párhuzamosan. A törvény azt írja elő, hogy a bitcoin törvényes fizetőeszközként – beleértve az adófizetést is – az amerikai dollár mellett használható, anélkül, hogy tőkenyereségadó realizálódna, amikor a bitcoint eladják vagy kereskednek vele.

A Chivo bevezetése nehézkesen indult, mivel a felhasználók számos szoftverhibáról és technikai hibáról számoltak be. Egyesek nem kaptak 30 dollárt a tárca letöltéséért, amit az elnök ígért, míg másoknak gondot okozott a pénzfelvétel a Chivo ATM-ekből.

Tavaly év végén a salvadori kormány bejelentette, hogy 2024 negyedik negyedévében országszerte több mint 100 Chivo ATM-hez lightning network technológiát telepít. A technológia elméletileg lehetővé teheti a salvadoriak számára, hogy gyorsabban és alacsonyabb díjakkal tranzaktáljanak.

Egy salvadori újság októberben arról számolt be, hogy a lakosság kevesebb mint 2%-a használja a pénztárcát átutalásokra, pedig ez lett volna az egyik fő szempont.