Kiszivárgott e-mailek, ukrán cégben igazgatói tagság: mi a fene köze van Joe Biden fiának Ukrajnához?

Az egész egy, az amerikai Delaware városának egyik laptopszervízében hagyott notebook-kal kezdődött. A számítógépet soha nem vette át az ügyfél, aki javításra vitte azt. A New York Post (NYP) 2020 októberében tette közzé a hírt, miszerint a laptop Hunter Bidené, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnökének a fiáé. A merevlemezről Hunter Bidenről készült sok megdöbbentő kép mellett olyan e-mail beszélgetések is előkerültek, amelyek fényt derítettek Hunter állítólagos ukrajnai illegális lobbitevékenységére.

A hírt kezdetben orosz propagandának nyilvánították. A Politico egy olyan levelet tett közzé, amelyet több mint 50 volt amerikai hírszerző ügynök írt alá: nincs bizonyítékunk, de az egész egy orosz propagandaakció – összegezte a cikk. 2022. március 16-án, szerdán a New York Times megerősítette: a hírhedt laptopról kinyert e-maileket “a nyomozást ismerő személyek hitelesítették”.

Na, de ki a fene Hunter Biden és miért fontos figura ő?

Hunter Biden amerikai ügyvéd, vállalkozó és lobbista, Joe Biden amerikai elnök második fia. A Rosemont Seneca Partners nemzetközi tanácsadó cég társalapítója. 2006 és 2009 között a National Railroad Passenger Corporation alelnöke volt. 2019-ig a BHR Partners, egy kínai magánbefektetési alap igazgatótanácsának tagja és társalapítója. Ifjabb Biden legvitatottabb pozíciója azonban egyértelműen az ukrán Burisma Holdings, ahol igazgatósági tagként dolgozott 2014 és 2019 között.

Ez a vállalat 2002 óta tevékenykedik az ukrajnai olaj- és gáziparban. Joe Biden második fiának feladata a vállalatnál az volt, hogy “a jogi ügyeket intézze, és támogatást nyújtson a vállalatnak a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartásban”. A férfi laptopján talált e-mailek szerint Hunter Biden bemutatta apját, az Obama-kormányzat akkori alelnökét a Burisma legfőbb vezetőjének, Vadym Pozharskyinak. “Kedves Hunter, köszönöm, hogy meghívtál Washingtonba, és lehetőséget adtál, hogy találkozhassak apáddal”írta Pozharskyi 2015. április 17-én Joe Biden fiának. A találkozóra körülbelül egy évvel azután került sor, hogy Hunter Biden csatlakozott az ukrán vállalathoz. Hunter Burismából kapott fizetése havi 50 000 dollár volt.

Hunter Biden politikai befolyása

Az ifjabb Biden és Pozharskyi közötti, 2014. május 12-én kelt korábbi e-mail beszélgetésből az is kiderült, hogy az ukrán vezető arra kérte Huntert, hogy politikai célokra használja a pozícióját a vállalat érdekében: “Sürgősen szükségünk van a véleményére, hogy hogyan tudná a befolyását használni”. Az e-mailben az állt, hogy néhány ukrán miniszter dokumentumokat kért a Burisma számára kiadott engedélyekkel kapcsolatban. Pozharskyi a beszélgetés során aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az akkori ukrán kormány veszélyeztetheti a Holding energetikai üzletágát. 2014 novemberében aztán Viktor Janukovics oroszbarát kormány megbukott, így az a bizonyos veszély elhárult.

2020 decemberében Hunter Biden bejelentette, hogy az igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított ellene adófizetés elmulasztása miatt. Biden fia megsértette az adótörvényeket, adót csalt és még pénzmosással is vádolták, különösen a külföldi országokban folytatott lobbitevékenységével kapcsolatban.

2020 év végén Hunter Biden végül kifizette tetemes tartozását, annak ellenére, hogy az esküdtszék továbbra is hatalmas mennyiségű dokumentumot gyűjtött össze nemzetközi üzleti tevékenységeivel kapcsolatban. Az ügyészeknek most azzal a nehéz feladattal kell szembenézniük, hogy bebizonyítsák, Biden megsértette a külföldi ügynökök nyilvántartásáról szóló törvényt (FARA). A FARA előírja, hogy az Igazságügyi Minisztérium a külföldi vállalatok nevében végzett lobbitevékenységeket vizsgálja.

Ezután kiderült, hogy Burisma kihasználta Hunter pozícióját, hogy befolyásolja Joe Biden akkori alelnököt, amit az ukrán főügyész, Viktor Shokin göngyölített fel az energetikai vállalattal szemben indított vizsgálata során. Shokin 2015 februárjától 2016 márciusáig töltötte be ezt a tisztséget. Joe Biden állítólag megfenyegette Petro Porosenko akkori ukrán elnököt, hogy a szövetségi kormány nem ad egymilliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, ha Scsokin-t nem rúgják ki azonnal. Ez végül megtörtént, ami a Burisma és Biden fia elleni vizsgálat megszüntetéséhez vezetett. A történelmi eseményt a Wikipédia ugyan még mindig “összeesküvés-elméletként” emlegeti, de maga Joe Biden is megerősítette a 2018 januárjában tartott Council on Foreign Relations konferencián.

Trumpot alávetették az impeachment eljárásnak. Most Bidenen a sor?

Donald Trump korábbi amerikai elnököt azzal vádolták, hogy nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy információkat szerezzen Hunter Biden ukrán ügyeiről.

Trump szándéka az volt, hogy megtalálja azt az aduászt, amely segítségével (szerinte) újból megnyerhette volna az amerikai elnökválasztást. A demokraták azzal vádolták, hogy törvénytelenül kért segítséget külföldi intézményektől. Trump mindig is visszautasított minden vádat, végül a vádemelés holtpontra jutott, utódja pedig Joe Biden lett. A Biden családdal kapcsolatos új bizonyítékok fényében most már csak az a kérdés, hogy a jelenlegi elnökre is ugyanilyen sors vár?