Kiszivárogtatta a kormány titkait, de őt senki sem tudja elkapni

Él a nagyvilágban egy ismeretlen hacker (vagy hackercsoport), aki bár a magyarok körében kevésbé népszerű, az indonéz társadalom politikai elitje a szó szoros értelmében bármit megtenne azért, hogy leleplezze kilétét. A Bjorka névre hallgató bűnöző zsebre tette az indonéz kormány és a helyi lakosok érzékeny adatait – de mégis, milyen információkhoz juthatott hozzá, és mindezidáig milyen kényes adatokat szivárogtatott ki?

A Bjorka által megszerzett, állami és kormányzati intézmények adatai most a Telegramon, különböző csoportokban, de még a Twitteren, egy célzottan erre dedikált profilon is keringenek. A közösségi médiaóriás ugyanakkor igyekszik nem sokáig szabadon hagyni az információkat, és már három alkalommal tiltólistára tette a @bjorkanism fiókot, miután az néhány állami tisztviselő adataival kapcsolatos bejegyzést tett közé.

Mely tisztviselők vannak Bjorka radarján?

Az elmúlt hónapban nagy port kavart Ferdy Sambo indonéz tábornok esete, akit saját testőre meggyilkolásával vádolták meg. Bjorka ugyanakkor kiszivárogtatta az ügy mögött álló további tisztviselők neveit és személyes adatait is, akik érintettek lehettek a gyilkosság elkövetésében. Ezt követően egy 2004-es eltitkolt halálesetről, mégpedig Munir Said Thalib emberi jogi aktivista meggyilkolásáról tudósított, amiért a hacker szerint egy indonéz politikus és vezérőrnagy volt a felelős.

A történetnek pedig még messze sincs vége, hiszen az igazságért epekedő bűnöző Joko Widodo politikus Hírszerző Ügynökségtől kapott leveleit is nyilvánosságra hozta. Az ellopott dokumentumokkal Bjorka igazolta korábbi kijelentését, miszerint pillanatok alatt az elnök titkos rendszerét is fel tudja törni. Később a hacker más vizekre evezetett, és az IndiHome internetszolgáltató ügyfeleinek böngészési előzményeit, többek között dátumokat, kulcsszavakat és URL-ket is publikálta. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium rendszeréből ezután 1,3 milliárd SIM-kártya adatot ellopott, majd kétmillió helyi lakos személyes információját közzétette az interneten. A Választási Bizottsághoz tartozó adatok is felkerültek a BreachForum weboldalára, melyek többek között a helyi lakosok teljes nevét, születési helyét és dátumát is tartalmazták.

Bjorka támadásai közül talán az egyik legnagyobb falat az indonéz politikai elit személyes információinak közzététele volt. Többek között Johnny G. Plate, Puan Maharani, Semuel Pangerapan, Erick Thohir, Luhut Binsar Pandjaitan és Denny Siregar politikusok telefonszámait, de még oltási igazolásait is közrebocsátotta. Az informatikai miniszterelnöknek később úgy kívánt boldog születésnapot, hogy csatolta ellopott személyes adatait.

Miért éri meg mindez a hackernek?

Amellett, hogy a hacker jól elszórakozik az emberek személyes, kényes adatainak kiszivárogtatásával, az információkat tetemes összegekért értékesíti a breach.to weboldalon. A dokumentumokat 8 dollárért, de egyes adatokat akár több tízezer dollárért árulja. A SIM-kártyához társuló személyes tudnivalókat például 50 ezer dollár ellenében lehet megvásárolni, amelyért kizárólag bitcoinban vagy ethereumban lehet fizetni.

Bjorka játszmája nem hiába esik rosszul a közvéleménynek. Céljai ugyanakkor elmondása szerint számos „előnyös” eredményt is hozhatnak, figyelembe véve, hogy a politikai elit magánügyei vannak reflektorfényben. A hacker nem titkolt vágya, hogy Indonéziát „megjavítsa” és „jobbá tegye”:

„A technológiát olyasvalakire kellene bízni, aki ért hozzá, nem pedig egy politikusra és a fegyveres erőkre, mert ők csak ostoba emberek” – tweetelte.

Az állam nemrégi jelentése szerint mindezidáig “semmiféle kényes információ nem került nyilvánosságra”, de a helyzet csillapítására azért létrehoztak egy adatszivárgás megakadályozására szakosodott munkacsoportot. A rendőrség nemrégiben egyébként letartóztatott egy illetőt, akit Bjorkának azonosítottak be, ám később a hacker reagált a jelentésekre, miszerint a férfi pusztán a fekete piac egyik megfigyelője volt.