Kiviszi a számlálót a hiperinfláció Venezuelában, új bankjegyeket bocsátanak ki

Szerdán Venezuela központi bankja bejelentette, hogy június 13-tól forgalomba kerülnek az új 10.000, 20.000 és 50.000 bolivár címletű bankjegyek.

Mint Magyarországon, csak… a bankók az üzleti tranzakciók lebonyolítását szolgálják a hiperinfláció sújtotta országban

A központi bank bejelentése szerint az új bankjegyek az üzleti tranzakciók megkönnyítésének és a fizetési rendszerek hatékonyabbá tételének céljából kerülnek majd forgalomba. Az új 50.000 címletű bankjegy körülbelül 2200 forintnak felel meg.

Kiviszi a számlálót a hiperinfláció Venezuelában, új bankjegyeket bocsátanak ki

Ha figyelembe vesszük, hogy a bejelentést megelőzően a legnagyobb címletű bankjegy az 500-as volt, akkor talán tényleg van értelme az új címletek kibocsátásának, hiszen egy átlagos bevásárláshoz jóformán egy zsák pénzre volt szükség. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egyre nagyobb címletek kibocsátása bármire is megoldás lenne. Venezuelában a legtöbb ember hitelkártyával fizet a fent említett ok miatt. Sajnos a papírpénz elértéktelenedésének ellenére sok helyen még mindig a készpénzzel való fizetés az egyetlen lehetőség. A tömegközlekedés és az üzemanyag fizetése kizárólag bolivárral lehetséges, készpénzben.

A hiperinfláció mellett azonban más problémák is megjelentek. A papírpénz ritka, ezért az emberek órákig állnak sorban, a bankokban vagy a bankautomatáknál, hogy készpénzhez jussanak. A bankok ennek ellenére 1 dollárnak megfelelő bolivárra korlátozták a készpénzfelvételt. Venezuelában az évi infláció körülbelül 1.000.000 százalék körül mozog. Ezt az adatot érdemes megemlíteni azoknak, akik folyamatosan a kriptovaluták árának volatilitását kritizálják.

Kriptovaluták segítségével próbálnak segíteni a rászorulókon

Többször olvashattunk arról, hogy az ország gazdasági válsága és a hiperinfláció egyre több embert sodor a kriptovaluták karjai közé. Sajnos Venezuelában kevés helyen fogadnak el bitcoint vagy más kriptovalutát. Ez viszont nem akadályozta meg Brian Armstrongot, a Coinbase vezérigazgatóját, abban, hogy kriptovaluta adományokkal segítsen Venezuela lakosain. Armstrong nonprofit szervezete, a GiveCrypto, világszerte próbál segíteni a szegénységben élőkön és jelenleg Venezuela áll figyelmük középpontjában.

Joe Waltman, a szervezet ügyvezető igazgatója egy interjúban azt nyilatkozta, hogy „Venezuelát az ország szörnyű pénzügyi helyzete miatt választották működésük egyik helyszíneként”. A szervezet Venezuelában élő „helytartói” segítségével határozza meg, hogy kik a leginkább rászoruló lakosok. Ezután a Coinbase Wallet Lite alkalmazásán keresztül átutalják az adományt a kiválasztott lakosoknak. A szervezet azonban nem csak adományokon keresztül segíti a kriptovaluták terjedését. Waltman továbbá azt is elárulta az interjúban, hogy „amikor egy helyi bolttal közlik, hogy kriptovalutát fognak szétosztani a közösség meghatározott tagjai között, a legtöbb bolt él a lehetőséggel, hogy ők legyenek az egyetlen hely, ahol azt az emberek el tudják költeni”.

Venezuela pénzügy helyzete és a GiveCrypto munkássága rendkívül jó hatással van a bitcoin terjedésére az országon belül. Szomorú, hogy ilyen események szükségesek ahhoz, hogy az emberek bitcoint használjanak fizetőeszközként, viszont reménykedhetünk abban, hogy az ország stabilizálódása után sem fog lankadni a lakosság kriptovaluták utáni érdeklődése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük