Kívül tágasabb: két bitcoin csalót deportál a Fülöp-szigetek

Két ázsiai állampolgárságú férfi deportálására készül a Fülöp-szigetek mivel a saját országuk el akarja ítélni őket pénzügyi bűntett elkövetése, köztük bitcoin csalás miatt.

A Fülöp-szigetek megszabadul a bitcoin csalóktól

A Manila Bulletin cikke szerint a fülöp-szigeteki bevándorlási hivatal deportálni kíván egy kínai és egy dél-koreai állampolgárt illegális pénzügyi tevékenység folytatása kapcsán.

Jamie Morente a bevándorlási hivatal képviselője a következőt nyilatkozta az ügy kapcsán:

Szeretnénk megismételni a figyelmeztetésünk az összes olyan külföldi bűnöző felé, akik az országban rejtőznek, hogy a törvény hosszú karja végül le fog csapni rájuk és vissza fogjuk küldeni őket a hazájába.

A dél-koreai nemzetiségű Go Yongsungt nagyszabású csalási tevékenységek elkövetésének gyanújával vádolják. A dél-koreai hivatalos szervek szerint 2015 decembere és 2016 júniusa között egy Ponzi-séma keretében 33 millió dollárt lopott el gyanútlan áldozatoktól.

A vaskezű Duterte elnök nem csak a drogok, de a bitcoin csalók ellen is háborút hirdetett

Yongsun és 5 másik elkövető hamis bitcoin vásárlására vett rá koreai és fülöp-szigeteki állampolgárokat, szeptemberben kapták el a Las Piñas városban található otthonában.

A másik deportálásra ítélt Lian Lilong egy 36 éves kínai állampolgárságú férfi, akit szintén gazdasági bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak. A fülöp-szigeteki rendőrség október elsején vette őrizetbe Manilában.

Tűzzel-vassal kell irtani a bitcoin és más kriptopénz csalókat

A Fülöp-szigetek, mint sok más ország Dél-Kelet Ázsiában masszív növekedést tapasztalt a bitcoinhoz kapcsolódó átverések számában. Ahogy nő a kriptopénzek száma, úgy jönnek ki a csalók kifinomultabbnál kifinomultabb csalásokkal.

Hogy pontosan milyen módon fordul elő a csalás, az sok esetben a csalás bekövetkeztéig kiszámíthatatlan, de általában a bitcoint és más nevesebb kriptopénzekkel maszkírozzák az átverést. Korábban a helyi rendőrség őrizetbe vett egy szofisztikált bitcoin Ponzi-sémát futtató párt akik több mint 17 millió dollárt szifonoztak ki az áldozatok zsebéből.

Hogy ne ugorjunk túlságosan messze földrajzilag, Indiában az elmúlt hónapokban kapcsolták le a Bitconnect indiai vezetőjét Divyesh Darjit.

Magyarországon hasonló őrizetbe vételre még nem került sor (bár kifejezetten szükség lenne bizonyos cégek és személyek megregulázására) bár a Magyar Nemzeti Bank hébe-hóba felhívja a figyelmet a bitcoinhoz köthető átverős cégekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük